Clementine panna cotta met speculaas

Clementine panna cotta met speculaas

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tijdens kerst vind ik het best een lastige zaak om precies genoeg ruimte over te houden voor het toetje.  Met zoveel lekker eten op tafel is het verleidelijk om jezelf heel enthousiast vol te proppen tijdens de eerste gang, zonder dat je er rekening mee houdt dat er ook nog een heerlijk dessert op het menu staat. Als mijn grootmoeder aan het einde van de avond een ‘bûche de Noël’ op tafel zet voel ik meestal een mengeling van enthousiasme en lichte misselijkheid. Nu ben ik niet echt een zoetekauw, maar een lekker toetje is wel de perfecte afsluiter van een gezellig diner. En als chef van de avond is dit het moment waarop je kan ontspannen - jouw werk zit erop! Dus terwijl de rest na het dessert de tafel afdekt en kibbelt over wie de afwas doet, kan jij lekker op de bank ploffen met een tevreden gevoel. Alleen al daarom is het leuk om een kerstdiner te koken.

Panna cotta is een ideaal nagerecht omdat je het een paar uur van tevoren klaarmaakt. Op het moment suprême hoef je ze alleen nog uit de koelkast te halen, er wat speculaas overheen te kruimelen en ze met je beste glimlach op tafel te zetten. Ik serveer desserts vaak in kleine glaasjes omdat het er mooi uitziet en de porties zo niet te groot worden. Panna cotta is een vrij klassiek gerecht, maar de toevoeging van mandarijnen en specerijen maakt het net een beetje anders dan anders. En dat is natuurlijk de bedoeling met kerst!

Clementine panna cotta met speculaas

Clementine panna cotta met speculaas

Ingrediënten, voor 4 tot 6 kleine glaasjes

250 ml slagroom
250 ml amandelmelk
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
1 kardemompeul
50 g rietsuiker
3 blaadjes gelatine
sap van 4 clementines (mandarijnen) + 1 extra als garnituur
3 speculaaskoekjes, verkruimeld

Bereiding

Schenk de slagroom en amandelmelk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg dit met het vanillestokje toe aan de room. Voeg vervolgens het kaneelstokje, de kardemom en de suiker toe en laat dit 15 minuten op laag vuur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Verwijder het vanille- en kaneelstokje en de kardemom. Giet de mandarijnensap bij het mengel en roer door.

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de room over de glaasjes. Zet minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast totdat de panna cotta is opgestijfd.

Strooi vlak voor het serveren de verkruimelde speculaas erover. Schil de overgebleven clementine, snijd deze in kleine stukken, haal het vruchtvlees eruit en leg dit ter garnering op de panna cotta. Klaar!

Clementine panna cotta met speculaas

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Vorige week hebben we het al gehad over het beruchte kerstdiner; hoe het voor de een feestje is om een driegangen maaltijd te koken, en de ander er juist een lichte paniekaanval van krijgt. Ik hou van koken, maar een kerstdiner bereiden vind ik stiekem ook best spannend. Je wil natuurlijk wel een beetje indruk maken op je gasten na al dat gezwoeg in de keuken. Daarom kies ik voor dit soort gelegenheden meestal recepten die een zekere wow-factor hebben, maar waarvan ik weet dat er niet veel mee mis kan gaan.

Een groot stuk op de huid gebakken zalm is eigenlijk altijd goed. Het is lekker en feestelijk, en zolang je het niet veel te gaar kookt, zit je met zalm redelijk veilig. Dus dan hebben we alleen nog een ‘wow’ factor nodig, en dat is in dit geval de kleur. Want op het moment dat jij een knalroze zalm op tafel zet is iedereen onder de indruk, dat beloof ik je. De roze kleur komt van de bietenmarinade waarin je de zalm een nachtje laat liggen. En die marinade is niet alleen mooi, maar ook hartstikke lekker. Zeker in combinatie met de heerlijk frisse mierikswortelcrème. De meeste voorbereidingen doe je de dag van tevoren, dus op de dag zelf hoef je de zalm alleen nog even te bakken. Belangrijk is dat je goede kwaliteit vis haalt, het liefste bij een visboer die de huid er voor je aan laat zitten. Door de zalm op de huid te bakken blijven de vetten in de vis en droogt hij niet uit.

Serveer deze zalm met aardappeltjes uit de oven (bijvoorbeeld met wat tijm, knoflook en olijfolie - je kent het wel) en een lekkere salade, en je gasten zullen gegarandeerd tevreden zijn!

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème
Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème
Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème  

Ingrediënten, voor 4 personen

ca. 650 gram zalmfilet met huid
25 gram zeezout
25 gram rietsuiker
200 gram gekookte bieten, gepureerd
1 citroen + extra partjes
1 bosje dille, fijngehakt
2 el crème fraîche
olijfolie
1 flinke tl geraspte mierikswortel (potje)

Bereiding

Meng de helft van de dille met de gepureerde bieten, rasp van 1 citroen, zeezout en suiker. Leg de zalm in een schaal en verdeel het bietenmengsel erover. Dek af met folie en laat een nacht in de koelkast staan.

Spoel de volgende dag de zalm af met koud water en dep droog met keukenpapier. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de zalmfilets op de huidzijde in de pan en dek losjes met aluminiumfolie af. Laat de zalm op laag vuur in 8-10 min. gaar worden. De precieze garingstijd van de zalm hangt af van de dikte van het stuk. Je kan het beste checken of de zalm gaar is door met een mes een klein sneetje te maken in het midden (de binnenkant mag best nog een beetje glazig zijn). Als de zalm nog niet helemaal gaar is laat je hem nog even op laag vuur doorgaren, of je kan hem keren en nog een paar minuten op de andere zijde bakken.

Maak vervolgens de mierikswortelcrème; klop in een kommetje de crème fraîche, 80 ml olijfolie, mierikswortel, rest van de dille en sap van 1 citroen door elkaar. Serveer de zalm met de mierikswortelcrème en extra partjes citroen. 

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Het is december; de favoriete maand van veel (hobby)koks die dolgraag uren in de keuken staan om een uitgebreid feestmaal te kokkerellen voor vrienden en familie. Er zijn echter genoeg mensen voor wie koken tijdens de feestdagen helemaal niet zo’n feestje is. En dat snap ik best. Natuurlijk draait het met kerst vooral om gezelligheid en vrede op aarde. Maar stiekem is lekker eten ook best belangrijk - dus er zit toch wat druk achter zo’n diner. Nu kan je er natuurlijk voor kiezen om een gourmetstel op tafel te zetten, maar een kerstdiner koken is echt best een leuke uitdaging. En als je ervoor zorgt dat je voldoende wijn op tafel hebt staan, komt het bijna altijd goed.

Het mooie is dat je geen topkok hoeft te zijn om een oh la la maaltijd te koken. Je hoeft ook geen scala aan ingewikkelde recepten uit je mouw te schudden. De truc is om ervoor te zorgen dat je in ieder geval één menu perfect kan klaarmaken. En dus heb je nog een hele maand om te oefenen. Eitje!

Laten we beginnen bij het begin; het voorgerecht. Je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken, dus die moet gelijk goed zijn. Met een lekker voorgerecht win je het vertrouwen van je gasten, en dat is eigenlijk al het halve werk. Een ideaal voorgerecht is makkelijk van tevoren klaar te maken, valt niet te zwaar en geeft zin in het hoofdgerecht. Deze tartelettes met gekarmeliseerde ui, zachte geitenkaas en verse tijm zijn een van mijn favorieten om een maaltijd te beginnen. Ze zien er mooi uit, kunnen (bijna) niet mislukken en smaken tres délicieux! Volgende week meer over het hoofdgerecht.

tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm
tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & verse tijm

Ingrediënten, voor 8 tartelettes

500 gram rode ui, in dunne plakken
100 ml rode wijn
zout
olijfolie
3-4 takjes verse tijm
8 plakjes bladerdeeg
1 el honing
scheutje melk
150 gram geitenkaas

Optioneel; mini-taartvormpjes (doorsnede ongeveer 10 cm). Mocht je deze niet hebben, dan kan je de tartelettes op een bakplaat maken.

Bereiding

Verhit olie in een koekenpan en laat de uien 15 minuten op matig vuur zacht worden (let op dat ze niet te bruin worden). Voeg vervolgens de rode wijn, een snuf zout, 3 takjes tijm en de honing toe. Kook dit ongeveer 15 minuten, totdat de rode wijn geheel is verdampt en de uien een dieprode/bruine kleur hebben.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je mini-taartvormpjes, leg dan het bladerdeeg in de vormpjes en snijd het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk. 

Mocht je de tartelettes op de bakplaat maken, doe dit dan als volgt; snijd met een kopje rondjes uit het bladerdeeg (met een diameter van ongeveer 10 cm). Kerf vervolgens met de botte kant van een mes een binnenste rand van ongeveer 0.5 cm in de rondjes. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk.  

Verdeel de gekarameliseerde ui over de 8 rondjes (laat de randen leeg) en zet de tartelettes 10 minuten in de oven. Haal de taartjes uit de oven, verkruimel de geitenkaas erover, leg er wat extra tijm op en laat de tartelettes nog ongeveer 10 minuten goudbruin worden in de oven.

 

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & verse tijm

'Kale' salade met feta-knoflook dressing

Cuisine de Clementine - boerenkoolsalade met feta-knoflookdressing

Toen ik me voor mijn studie natuurvoeding begon te verdiepen in gezond eten zag ik op veel internationale healthfood sites steeds een naam opduiken; kale. Kale, kale, kale…er werd over geschreven als een soort mythische superfood dat je in bijna ieder gerecht kan verwerken. Ik was meteen nieuwsgierig naar deze voor mij nog onbekende wondergroente. Toen ik het woord ‘kale’ intypte op google en de vertaling zag moest ik lachen; kale is potverdorie onze oer-Hollandse boerenkool!

Tot een aantal maanden geleden dacht ik dat boerenkool uitsluitend geschikt was voor een winterse stamppot met worst. Natuurlijk blijft dat een onovertroffen gerecht - maar boerenkool blijkt een heel veelzijdige groente te zijn. Tegenwoordig stop ik regelmatig een handje rauwe boerenkool in mijn smoothies, roerbak ik het vaak door wokgerechten en maak ik er heerlijke salades van. Je kan er zelfs chips van maken als je ze met wat olie in de oven roostert, incroyable toch? Kortom, boerenkool is helemaal hip en de bereidingsmogelijkheden zijn eindeloos.

Het feit dat boerenkool de laatste tijd zo populair is, is vooral te danken aan het feit dat het één van de meest gezonde groenten is. De groene bladeren bieden een rijke verscheidenheid aan nutriënten die allemaal in grote hoeveelheden voorkomen. Wil je meer weten over de positieve eigenschappen van boerenkool (en andere ingrediënten), kijk dan hier.

Rauwe boerenkool is van nature een beetje stug, maar door het goed in te masseren (jaja deze salade heeft een massage nodig) met olijfolie en citroen en dit een tijdje te laten intrekken worden de bladeren vanzelf zachter. Ik vond dit recept op de prachtige blog My Darling Lemon Thyme en was zo verrast door de smaak dat hij nu regelmatig op het menu staat. Eigenlijk vind ik salade meestal meer iets voor de zomer, maar deze stevige en vullende salade is ook een perfecte vitamineboost voor koudere dagen. Probeer het maar eens!

Cuisine de Clementine - boerenkool salade met feta-knoflook dressing

‘Kale’ salade met feta-knoflook dressing

Recept van My Darling Lemon Thyme

Ingrediënten, bijgerecht voor 2-3 personen

150 gram boerenkool, fijngesneden
1 klein teentje knoflook
snuf zout
½ chilipeper, fijngesneden
sap van 1 kleine citroen
olijfolie
100 gram feta
handje kalamata olijven
2 tomaten (of cherrytomaten), in blokjes
2 dikke plakken zuurdesem of speltbrood

 

Bereiding

Snijd de knoflook fijn, strooi er wat zout over en maak er vervolgens met de zijkant van je mes een pasta van. Meng vervolgens in een kom de knoflookpasta, chilipeper, citroensap en 3 el olijfolie. Voeg de helft van de feta toe en roer deze door de dressing. Schenk de dressing over de boerenkool en masseer de dressing goed in met je handen zodat alle bladeren bedekt zijn. Laat de salade minstens 15 minuten staan zodat de dressing kan inweken (het zuur van de citroen maakt de rauwe boerenkool zachter).

Maak ondertussen de croutons door het brood in grove stukken te scheuren. Sprenkel hier flink wat olijfolie en zout over en bak ze in een hete (grill)pan knapperig. Voeg de tomaten, olijven en croutons toe aan de salade en verbrokkel de rest van de feta eroverheen. Lekker met gegrilde vis!