Clementine panna cotta met speculaas

Clementine panna cotta met speculaas

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tijdens kerst vind ik het best een lastige zaak om precies genoeg ruimte over te houden voor het toetje.  Met zoveel lekker eten op tafel is het verleidelijk om jezelf heel enthousiast vol te proppen tijdens de eerste gang, zonder dat je er rekening mee houdt dat er ook nog een heerlijk dessert op het menu staat. Als mijn grootmoeder aan het einde van de avond een ‘bûche de Noël’ op tafel zet voel ik meestal een mengeling van enthousiasme en lichte misselijkheid. Nu ben ik niet echt een zoetekauw, maar een lekker toetje is wel de perfecte afsluiter van een gezellig diner. En als chef van de avond is dit het moment waarop je kan ontspannen - jouw werk zit erop! Dus terwijl de rest na het dessert de tafel afdekt en kibbelt over wie de afwas doet, kan jij lekker op de bank ploffen met een tevreden gevoel. Alleen al daarom is het leuk om een kerstdiner te koken.

Panna cotta is een ideaal nagerecht omdat je het een paar uur van tevoren klaarmaakt. Op het moment suprême hoef je ze alleen nog uit de koelkast te halen, er wat speculaas overheen te kruimelen en ze met je beste glimlach op tafel te zetten. Ik serveer desserts vaak in kleine glaasjes omdat het er mooi uitziet en de porties zo niet te groot worden. Panna cotta is een vrij klassiek gerecht, maar de toevoeging van mandarijnen en specerijen maakt het net een beetje anders dan anders. En dat is natuurlijk de bedoeling met kerst!

Clementine panna cotta met speculaas

Clementine panna cotta met speculaas

Ingrediënten, voor 4 tot 6 kleine glaasjes

250 ml slagroom
250 ml amandelmelk
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
1 kardemompeul
50 g rietsuiker
3 blaadjes gelatine
sap van 4 clementines (mandarijnen) + 1 extra als garnituur
3 speculaaskoekjes, verkruimeld

Bereiding

Schenk de slagroom en amandelmelk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg dit met het vanillestokje toe aan de room. Voeg vervolgens het kaneelstokje, de kardemom en de suiker toe en laat dit 15 minuten op laag vuur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Verwijder het vanille- en kaneelstokje en de kardemom. Giet de mandarijnensap bij het mengel en roer door.

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de room over de glaasjes. Zet minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast totdat de panna cotta is opgestijfd.

Strooi vlak voor het serveren de verkruimelde speculaas erover. Schil de overgebleven clementine, snijd deze in kleine stukken, haal het vruchtvlees eruit en leg dit ter garnering op de panna cotta. Klaar!

Clementine panna cotta met speculaas