CAFÉ BRULOT- GEFLAMBEERDE KOFFIE MET SINAASAPPEL & SPECERIJEN

Café Brulot - geflambeerde koffie met sinaasappel & specerijen
Café Brulot - geflambeerde koffie met sinaasappel & specerijen

De laatste weken hebben in het teken gestaan van het meest geliefde (en stiekem ook gevreesde) diner van het jaar; het kerstdiner. Lekker eten is natuurlijk erg belangrijk, maar ook de drankjes verdienen wat extra aandacht - het is immers maar één keer per jaar kerst.

Ik drink niet vaak koffie, maar voor deze heerlijke ‘café Brulot’ maak ik graag een uitzondering. Dit traditionele Franse drankje is absoluut een perfecte afsluiter van een kerstmaaltijd. De kruidige cognac wordt geflambeerd en afgeblust met koffie, wat er natuurlijk best spectaculair uitziet. Ik kan je dan ook aanbevelen om deze ‘show’ op te voeren in het bijzijn van je gasten (niet in paniek raken door de vlam, die dooft vanzelf). Serveer de koffie direct in mooie glaasjes met wat slagroom en je kerstdiner is helemaal af. En dan nu echt…Joyeux Noël à tous!

Café ‘Brulot’ - geflambeerde koffie met sinaasappel & specerijen

Café Brulot- geflambeerde koffie met Sinaasappel & specerijen

Ingrediënten, voor 4 personen

schil van 1 sinaasappel
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
6 klontjes rietsuiker
6 cl cognac
4 kopjes hete espresso
(zelfgeklopte) slagroom om te serveren

Bereiding

Prik de kruidnagels in de sinaasappelschil. Verwarm op laag vuur de  cognac, suiker, kaneel en sinaasappelschil totdat de suiker is opgelost. Verwijder de sinaasappelschil en het kaneelstokje. Flambeer de cognac in de pan (met een lucifer aansteken) gedurende ongeveer 30 seconden en blus af met de hete koffie. Serveer met een beetje slagroom.