Paarse gnocchi met gebruinde boter & knapperige salie

Paarse gnocchi met gebruinde boter en knapperige salie
Paarse gnocchi met gebruinde boter en knapperige salie

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: zelfgemaakte gnocchi is iets waar best een beetje geduld en aandacht bij komt kijken. Het is absoluut niet moeilijk te maken, maar al met al ben je wel even bezig voordat je kan genieten van deze Italiaanse favoriet. En toch vind ik het zeker de moeite waard om me er zo nu en dan aan te wagen. Want de gnocchi die je in de supermarkt koopt, nee, die smaakt echt niet hetzelfde als wanneer je hem zelf maakt.

Toen ik een tijdje geleden op Pinterest een plaatje van paarse gnocchi tegenkwam was ik op slag verliefd. Deze gnocchi wordt gemaakt met truffelaardappel – een donkerpaarse aardappel met een wat nootachtige smaak (en dus geen truffelsmaak, helaas). Het paarse deeg is prachtig, en de gnocchi zien er eigenlijk meer uit als snoepjes dan als aardappelpasta. Jammer genoeg wordt de paarse kleur na het koken minder (dus vergeet niet een foto te maken voordat ze de pan ingaan), maar dan is er gelukkig nog de smaak om het goed te maken. Gnocchi wordt meestal geserveerd met een simpele saus om de subtiele smaak tot zijn recht te laten komen. Dit recept met gebruinde boter (ook wel ‘beurre noisette’ in het Frans) met knapperige salie is een klassieker. En als je het proeft begrijp je waarom.

De laatste weken was het wat rustig op mijn blog, maar ik heb niet stilgezeten. In december heb ik met Max Havelaar een prachtige reis gemaakt door Sri Lanka waar ik heb kunnen zien en ervaren wat de kracht is van fairtrade (verslag hiervan volgt binnenkort). Ik heb recepten geschreven voor Jamie Magazine en hard gewerkt aan de nieuwste editie van Just Be It die in februari zal verschijnen. Daarnaast sta ik in de keuken bij Mossel en Gin en doe ik zo nu en dan een cateringklus. Ik vind het heerlijk om zoveel met koken bezig te zijn en hoop dit in de toekomst nog meer te kunnen doen. Ik ontmoet steeds meer mensen met dezelfde passie, ontdek veel op het gebied van voeding en leer constant door te experimenteren met nieuwe ingrediënten en gerechten (en nee, dat gaat heus niet altijd meteen goed ;0). En natuurlijk blijf ik ook in dit nieuwe jaar mijn favoriete recepten delen op Cuisine de Clementine, zodat jullie een beetje kunnen meegenieten.

Bon appétit!

Paarse gnocchi met gebruinde boter en knapperige salie

Paarse gnocchi met gebruinde boter en knapperige salie

Ingrediënten, voor 4 personen

500 gram truffelaardappelen (te koop op de markt of in de grotere supermarkten)
1 ei
140 gram bloem
Zout
Schil + sap van 1/2 citroen
7 el gezouten boter
4 el kokend water
Flink bosje verse salie
2 el gedroogde chilipepers
Parmezaanse kaas
Zout + peper
Rucola
Olijfolie

Bereiding

Maak de gnocchi: doe de truffelaardappelen (met schil) in een pan, vul deze met koud water en kook de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar. Laat de aardappelen een beetje afkoelen, schil ze (ja dat is best een klusje) en verwijder eventuele plekjes. Stamp de aardappelen tot een zo fijn mogelijke puree, totdat er (echt bijna) geen klontjes meer inzitten.

Doe de puree in een kom, voeg een flinke snuf zout, 100 gram Parmezaanse kaas, het ei, en de helft van de bloem toe. Kneed dit net zo lang totdat het een geheel vormt, en voeg vervolgens de rest van de bloem toe. Blijf kneden totdat je een egaal paars deeg hebt. Mocht het te plakkerig blijven, dan kan je wat extra bloem toevoegen. Snijd de bol in vier gelijke delen en maak er lange ‘rollen’ van met ongeveer een diameter van 2 centimeter. Snijd met een mes kleine stukjes van de rol, ongeveer zo breed als je duim. Zo krijg je een heleboel kleine gnocchi die de vorm hebben van kussentjes. Hou de gnocchi tussen duim en wijsvinger, pak een vork en druk deze zacht op de bovenkant, zodat er een reliëf ontstaat. Doe dit bij alle gnocchi (en ja, ook dit is best een klusje maar je moet er wat voor over hebben ;)). Kook de gnocchi vervolgens gedurende 1 minuut in een ruime pan met kokend water (laat ze in 4 porties in de pan zakken zodat ze niet aan elkaar plakken), totdat ze boven komen drijven en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord.

Verhit in een grote koekenpan 1 el boter. Leg de salieblaadjes erin en bak deze ongeveer 1 minuut totdat ze donkergroen kleuren. Leg ze apart op een stukje keukenpapier (als ze afgekoeld zijn worden ze knapperig). Verwarm vervolgens de rest van de boter in de koekenpan totdat de boter licht goudbruin kleurt (let op dat hij niet verbrandt). Voeg vervolgens het kokende water, de geraspte citroenschil en de chilipepers toe. Leg de gnocchi erin en bak deze op hoog vuur gedurende ongeveer 4 minuten in de botersaus. Breng op smaak met zout + peper.  

Besprenkel de rucola met wat citroensap en olijfolie en verdeel deze over de borden (klein handje per bord). Leg de gnocchi erop met wat botersaus, besprenkel met Parmezaanse kaas en verkruimel de salie erover. Meteen serveren!