Geroosterde spruitjes met Parmezaan & pancetta

Geroosterde spruitjes met Parmezaan & pancetta
Geroosterde spruitjes met Parmezaan & pancetta

In een ver, ver verleden vond ik koriander naar zeep smaken, lustte ik alleen maar zoete witte wijn en vond ik spruitjes te bitter. Tegenwoordig gooi ik het liefste overal koriander door, kan ik geen slok zoete witte wijn meer door m’n keel krijgen, en heb ik een soort verslaving ontwikkeld voor spruitjes. Grappig hoe je smaak verandert met de jaren. Ik keek laatst een programma van de BBC waarin werd verteld dat je dingen die je niet lust zeven keer moet proeven – vanaf dat moment begint je smaak te veranderen. Nu heb ik niet precies geteld hoeveel glazen rode wijn het heeft gekost voordat ik de smaak ging waarderen, maar dat zouden er inderdaad best zeven geweest kunnen zijn.

Enfin, vandaag gaan we het hebben over spruitjes. Want ook als je jeugdtrauma’s hebt opgelopen aan deze groene balletjes, is dit het moment om ze weer eens een kans te geven. Dit recept is snel, makkelijk te maken en heel lekker. Door de spruitjes op hoge temperatuur te roosteren in de oven worden ze een beetje zoet en beginnen de randjes te karameliseren. De pancetta en Parmezaanse kaas zijn een zoute tegenhanger en de rozemarijn maakt het gerecht fris. Je kan de spruitjes eten als bijgerecht, met bijvoorbeeld aardappeltjes en vis. Je kan er ook een salade van maken als je er rucola en een dressing met citroen en olijfolie aan toevoegt. Of je kan alles in je eentje opeten (dat is wat ik meestal doe) - en dan zit je goed vol kan ik je vertellen. Kies zelf maar.

Geroosterde spruitjes met Parmezaan & pancetta

Ingrediënten, bijgerecht voor 2 personen (of hoofdgerecht voor 1 persoon)

350 gram spruitjes, schoongemaakt
4 el olijfolie
1 takje verse rozemarijn
75 gram pancetta of spek, in blokjes
handje Parmezaanse kaas
1 tl balsamico azijn
1 tl honing
zout + peper

Bereiding


Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de spruitjes, leg ze op een bakplaat en vermeng ze met 2 el olijfolie, zout, rozemarijn en de pancetta. Rooster de spruitjes 15 minuten in de oven. Meng in een kommetje 2 el olijfolie, de honing, balsamico azijn en zout + peper. Haal de spruitjes uit de oven, giet er het honing-balsamico mengel overheen en roer om. Strooi er vervolgens de Parmezaanse kaas overheen en zet de spruitjes nog ongeveer 10 minuten in de oven totdat ze zacht van binnen en goudbruin van buiten zijn (de randjes mogen best een beetje donker en knapperig zijn, dat maakt het extra lekker).  Breng op smaak met zout en peper en evt. een beetje olijfolie.