Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Vorige week hebben we het al gehad over het beruchte kerstdiner; hoe het voor de een feestje is om een driegangen maaltijd te koken, en de ander er juist een lichte paniekaanval van krijgt. Ik hou van koken, maar een kerstdiner bereiden vind ik stiekem ook best spannend. Je wil natuurlijk wel een beetje indruk maken op je gasten na al dat gezwoeg in de keuken. Daarom kies ik voor dit soort gelegenheden meestal recepten die een zekere wow-factor hebben, maar waarvan ik weet dat er niet veel mee mis kan gaan.

Een groot stuk op de huid gebakken zalm is eigenlijk altijd goed. Het is lekker en feestelijk, en zolang je het niet veel te gaar kookt, zit je met zalm redelijk veilig. Dus dan hebben we alleen nog een ‘wow’ factor nodig, en dat is in dit geval de kleur. Want op het moment dat jij een knalroze zalm op tafel zet is iedereen onder de indruk, dat beloof ik je. De roze kleur komt van de bietenmarinade waarin je de zalm een nachtje laat liggen. En die marinade is niet alleen mooi, maar ook hartstikke lekker. Zeker in combinatie met de heerlijk frisse mierikswortelcrème. De meeste voorbereidingen doe je de dag van tevoren, dus op de dag zelf hoef je de zalm alleen nog even te bakken. Belangrijk is dat je goede kwaliteit vis haalt, het liefste bij een visboer die de huid er voor je aan laat zitten. Door de zalm op de huid te bakken blijven de vetten in de vis en droogt hij niet uit.

Serveer deze zalm met aardappeltjes uit de oven (bijvoorbeeld met wat tijm, knoflook en olijfolie - je kent het wel) en een lekkere salade, en je gasten zullen gegarandeerd tevreden zijn!

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème
Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème
Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème

Op de huid gebakken zalm in bietenmarinade & mierikswortelcrème  

Ingrediënten, voor 4 personen

ca. 650 gram zalmfilet met huid
25 gram zeezout
25 gram rietsuiker
200 gram gekookte bieten, gepureerd
1 citroen + extra partjes
1 bosje dille, fijngehakt
2 el crème fraîche
olijfolie
1 flinke tl geraspte mierikswortel (potje)

Bereiding

Meng de helft van de dille met de gepureerde bieten, rasp van 1 citroen, zeezout en suiker. Leg de zalm in een schaal en verdeel het bietenmengsel erover. Dek af met folie en laat een nacht in de koelkast staan.

Spoel de volgende dag de zalm af met koud water en dep droog met keukenpapier. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de zalmfilets op de huidzijde in de pan en dek losjes met aluminiumfolie af. Laat de zalm op laag vuur in 8-10 min. gaar worden. De precieze garingstijd van de zalm hangt af van de dikte van het stuk. Je kan het beste checken of de zalm gaar is door met een mes een klein sneetje te maken in het midden (de binnenkant mag best nog een beetje glazig zijn). Als de zalm nog niet helemaal gaar is laat je hem nog even op laag vuur doorgaren, of je kan hem keren en nog een paar minuten op de andere zijde bakken.

Maak vervolgens de mierikswortelcrème; klop in een kommetje de crème fraîche, 80 ml olijfolie, mierikswortel, rest van de dille en sap van 1 citroen door elkaar. Serveer de zalm met de mierikswortelcrème en extra partjes citroen.