Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Dit recept schreef ik voor Jamie magazine. Deze maand zal ik daar iedere week een recept delen voor een feestelijk kerstmenu.

Het is december; de favoriete maand van veel (hobby)koks die dolgraag uren in de keuken staan om een uitgebreid feestmaal te kokkerellen voor vrienden en familie. Er zijn echter genoeg mensen voor wie koken tijdens de feestdagen helemaal niet zo’n feestje is. En dat snap ik best. Natuurlijk draait het met kerst vooral om gezelligheid en vrede op aarde. Maar stiekem is lekker eten ook best belangrijk - dus er zit toch wat druk achter zo’n diner. Nu kan je er natuurlijk voor kiezen om een gourmetstel op tafel te zetten, maar een kerstdiner koken is echt best een leuke uitdaging. En als je ervoor zorgt dat je voldoende wijn op tafel hebt staan, komt het bijna altijd goed.

Het mooie is dat je geen topkok hoeft te zijn om een oh la la maaltijd te koken. Je hoeft ook geen scala aan ingewikkelde recepten uit je mouw te schudden. De truc is om ervoor te zorgen dat je in ieder geval één menu perfect kan klaarmaken. En dus heb je nog een hele maand om te oefenen. Eitje!

Laten we beginnen bij het begin; het voorgerecht. Je hebt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken, dus die moet gelijk goed zijn. Met een lekker voorgerecht win je het vertrouwen van je gasten, en dat is eigenlijk al het halve werk. Een ideaal voorgerecht is makkelijk van tevoren klaar te maken, valt niet te zwaar en geeft zin in het hoofdgerecht. Deze tartelettes met gekarmeliseerde ui, zachte geitenkaas en verse tijm zijn een van mijn favorieten om een maaltijd te beginnen. Ze zien er mooi uit, kunnen (bijna) niet mislukken en smaken tres délicieux! Volgende week meer over het hoofdgerecht.

tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm
tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & tijm

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & verse tijm

Ingrediënten, voor 8 tartelettes

500 gram rode ui, in dunne plakken
100 ml rode wijn
zout
olijfolie
3-4 takjes verse tijm
8 plakjes bladerdeeg
1 el honing
scheutje melk
150 gram geitenkaas

Optioneel; mini-taartvormpjes (doorsnede ongeveer 10 cm). Mocht je deze niet hebben, dan kan je de tartelettes op een bakplaat maken.

Bereiding

Verhit olie in een koekenpan en laat de uien 15 minuten op matig vuur zacht worden (let op dat ze niet te bruin worden). Voeg vervolgens de rode wijn, een snuf zout, 3 takjes tijm en de honing toe. Kook dit ongeveer 15 minuten, totdat de rode wijn geheel is verdampt en de uien een dieprode/bruine kleur hebben.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je mini-taartvormpjes, leg dan het bladerdeeg in de vormpjes en snijd het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk. 

Mocht je de tartelettes op de bakplaat maken, doe dit dan als volgt; snijd met een kopje rondjes uit het bladerdeeg (met een diameter van ongeveer 10 cm). Kerf vervolgens met de botte kant van een mes een binnenste rand van ongeveer 0.5 cm in de rondjes. Prik met een vork gaatjes in het midden van het deeg en bestrijk de randen met wat melk.  

Verdeel de gekarameliseerde ui over de 8 rondjes (laat de randen leeg) en zet de tartelettes 10 minuten in de oven. Haal de taartjes uit de oven, verkruimel de geitenkaas erover, leg er wat extra tijm op en laat de tartelettes nog ongeveer 10 minuten goudbruin worden in de oven.

 

Tartelettes met gekarameliseerde ui, geitenkaas & verse tijm