'Kale' salade met feta-knoflook dressing

Cuisine de Clementine - boerenkoolsalade met feta-knoflookdressing

Toen ik me voor mijn studie natuurvoeding begon te verdiepen in gezond eten zag ik op veel internationale healthfood sites steeds een naam opduiken; kale. Kale, kale, kale…er werd over geschreven als een soort mythische superfood dat je in bijna ieder gerecht kan verwerken. Ik was meteen nieuwsgierig naar deze voor mij nog onbekende wondergroente. Toen ik het woord ‘kale’ intypte op google en de vertaling zag moest ik lachen; kale is potverdorie onze oer-Hollandse boerenkool!

Tot een aantal maanden geleden dacht ik dat boerenkool uitsluitend geschikt was voor een winterse stamppot met worst. Natuurlijk blijft dat een onovertroffen gerecht - maar boerenkool blijkt een heel veelzijdige groente te zijn. Tegenwoordig stop ik regelmatig een handje rauwe boerenkool in mijn smoothies, roerbak ik het vaak door wokgerechten en maak ik er heerlijke salades van. Je kan er zelfs chips van maken als je ze met wat olie in de oven roostert, incroyable toch? Kortom, boerenkool is helemaal hip en de bereidingsmogelijkheden zijn eindeloos.

Het feit dat boerenkool de laatste tijd zo populair is, is vooral te danken aan het feit dat het één van de meest gezonde groenten is. De groene bladeren bieden een rijke verscheidenheid aan nutriënten die allemaal in grote hoeveelheden voorkomen. Wil je meer weten over de positieve eigenschappen van boerenkool (en andere ingrediënten), kijk dan hier.

Rauwe boerenkool is van nature een beetje stug, maar door het goed in te masseren (jaja deze salade heeft een massage nodig) met olijfolie en citroen en dit een tijdje te laten intrekken worden de bladeren vanzelf zachter. Ik vond dit recept op de prachtige blog My Darling Lemon Thyme en was zo verrast door de smaak dat hij nu regelmatig op het menu staat. Eigenlijk vind ik salade meestal meer iets voor de zomer, maar deze stevige en vullende salade is ook een perfecte vitamineboost voor koudere dagen. Probeer het maar eens!

Cuisine de Clementine - boerenkool salade met feta-knoflook dressing

‘Kale’ salade met feta-knoflook dressing

Recept van My Darling Lemon Thyme

Ingrediënten, bijgerecht voor 2-3 personen

150 gram boerenkool, fijngesneden
1 klein teentje knoflook
snuf zout
½ chilipeper, fijngesneden
sap van 1 kleine citroen
olijfolie
100 gram feta
handje kalamata olijven
2 tomaten (of cherrytomaten), in blokjes
2 dikke plakken zuurdesem of speltbrood

 

Bereiding

Snijd de knoflook fijn, strooi er wat zout over en maak er vervolgens met de zijkant van je mes een pasta van. Meng vervolgens in een kom de knoflookpasta, chilipeper, citroensap en 3 el olijfolie. Voeg de helft van de feta toe en roer deze door de dressing. Schenk de dressing over de boerenkool en masseer de dressing goed in met je handen zodat alle bladeren bedekt zijn. Laat de salade minstens 15 minuten staan zodat de dressing kan inweken (het zuur van de citroen maakt de rauwe boerenkool zachter).

Maak ondertussen de croutons door het brood in grove stukken te scheuren. Sprenkel hier flink wat olijfolie en zout over en bak ze in een hete (grill)pan knapperig. Voeg de tomaten, olijven en croutons toe aan de salade en verbrokkel de rest van de feta eroverheen. Lekker met gegrilde vis!