De smaak van fairtrade - chai stoofperen met chocolade ganache

Cuisine de Clementine - chai thee stoofperen met chocolade ganache
Cuisine de Clementine - in chai thee gepocheerde peer met chocolade ganache
Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache

Op de tafel in de woonkamer staat een zwart fotolijstje. Ik heb hem kort geleden gekregen tijdens een brunch die werd georganiseerd door Max Havelaar naar aanleiding van de fairtrade week. In het lijstje zit een foto van een meisje dat tot aan haar middel in het groen staat: Jayanthi. Ze kijkt verlegen glimlachend richting de camera en heeft een gekleurde doek om haar hoofd geknoopt. In een bijgesloten envelop staat een kleine biografie; ze is 22 jaar en heeft drie kinderen. De groene bladeren waar ze tussen staat op de foto zijn van de theevelden waar ze is opgegroeid. Jayanthi werkt sinds haar twintigste als theeplukster bij Norwood, een fairtrade theeplantage. Ze heeft een eigen huis met een moestuin waar ze groenten verbouwt. Ze spaart voor een naaimachine zodat ze kleren kan maken voor haar kinderen, haar man en haarzelf. Ik staar naar de foto en besef me hoe vanzelfsprekend het tegenwoordig is om producten in de kast te hebben die van ver komen. Maar ieder theezakje heeft een lange, lange weg afgelegd om hier te komen. Vele mensenhanden hebben eraan meegewerkt - en al deze mensen hebben, net als ik, een eigen verhaal.

Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een betere toekomst voor henzelf en hun kinderen. Door deze boeren weer een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen wil Max Havelaar de consument bewust maken van het feit dat een verandering nodig is. En dat we die verandering alleen maar met z’n allen teweeg kunnen brengen.

Hoe mooi zou het zijn als er ooit een dag komt waarop een fairtrade keurmerk niet meer nodig is omdat eerlijke handel de standaard is geworden. Dat het verhaal van Jayanthi geen uitzondering meer is, maar dat iedereen in de handelsketen een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk. Tot die tijd probeer ik in ieder geval bij te dragen door zo veel mogelijk voor fairtrade producten te kiezen. Dit recept is een ode aan Jayanthi, en alle andere boeren die iedere dag hard werken voor een beter bestaan. 

Meer inspirerende fairtrade verhalen kan je vinden op de site van Max Havelaar

Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache

Chai stoofperen met chocolade ganache

Koken met thee is verassend lekker. Zalm combineert bijvoorbeeld goed met groene thee, maar ook Earl Grey en Rooibos kunnen gerechten een bijzondere smaak geven. 

Chai thee is heel geschikt voor desserts. Het is een zwarte thee met o.a. kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper. De frisse peer, donkere chocolade en kruidige smaak van de thee maken dit toetje een beetje decadent. Maar het is helemaal niet moeilijk te maken - en daar houden we van!

Ingrediënten, voor 4 personen

4 (biologische) stoofperen, geschild
0,5 liter kokend water
200 gram fairtrade rietsuiker
3 zakjes fairtrade chai thee (bijvoorbeeld van Clipper of Pukka)
100 gram fairtrade pure chocolade
evt. voor erbij; mascarpone en amandelschaafsel

Bereiding

Giet het kokende water in een pan en los de suiker erin op. Doe vervolgens de theezakjes erin en laat 3 minuten op middelhoog vuur koken. Voeg de peren toe en laat deze ongeveer 40 tot 60 minuten op laag vuur stoven totdat ze helemaal zacht van binnen zijn (af en toe even roeren). Laat de stoofperen vervolgens afkoelen en maak de chocolade ganache.

Smelt de chocolade au bain marie en voeg ongeveer 100 ml van het chai suikerwater toe. Meng het geheel tot een gladde chocoladesaus. Schenk de warme chocolade saus over de peren, voeg het amandelschaafsel toe & serveer met een schepje mascarpone.

Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache