De smaak van fairtrade - chai stoofperen met chocolade ganache

Cuisine de Clementine - chai thee stoofperen met chocolade ganache
Cuisine de Clementine - in chai thee gepocheerde peer met chocolade ganache
Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache

Op de tafel in de woonkamer staat een zwart fotolijstje. Ik heb hem kort geleden gekregen tijdens een brunch die werd georganiseerd door Max Havelaar naar aanleiding van de fairtrade week. In het lijstje zit een foto van een meisje dat tot aan haar middel in het groen staat: Jayanthi. Ze kijkt verlegen glimlachend richting de camera en heeft een gekleurde doek om haar hoofd geknoopt. In een bijgesloten envelop staat een kleine biografie; ze is 22 jaar en heeft drie kinderen. De groene bladeren waar ze tussen staat op de foto zijn van de theevelden waar ze is opgegroeid. Jayanthi werkt sinds haar twintigste als theeplukster bij Norwood, een fairtrade theeplantage. Ze heeft een eigen huis met een moestuin waar ze groenten verbouwt. Ze spaart voor een naaimachine zodat ze kleren kan maken voor haar kinderen, haar man en haarzelf. Ik staar naar de foto en besef me hoe vanzelfsprekend het tegenwoordig is om producten in de kast te hebben die van ver komen. Maar ieder theezakje heeft een lange, lange weg afgelegd om hier te komen. Vele mensenhanden hebben eraan meegewerkt - en al deze mensen hebben, net als ik, een eigen verhaal.

Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een betere toekomst voor henzelf en hun kinderen. Door deze boeren weer een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen wil Max Havelaar de consument bewust maken van het feit dat een verandering nodig is. En dat we die verandering alleen maar met z’n allen teweeg kunnen brengen.

Hoe mooi zou het zijn als er ooit een dag komt waarop een fairtrade keurmerk niet meer nodig is omdat eerlijke handel de standaard is geworden. Dat het verhaal van Jayanthi geen uitzondering meer is, maar dat iedereen in de handelsketen een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk. Tot die tijd probeer ik in ieder geval bij te dragen door zo veel mogelijk voor fairtrade producten te kiezen. Dit recept is een ode aan Jayanthi, en alle andere boeren die iedere dag hard werken voor een beter bestaan. 

Meer inspirerende fairtrade verhalen kan je vinden op de site van Max Havelaar

Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache

Chai stoofperen met chocolade ganache

Koken met thee is verassend lekker. Zalm combineert bijvoorbeeld goed met groene thee, maar ook Earl Grey en Rooibos kunnen gerechten een bijzondere smaak geven. 

Chai thee is heel geschikt voor desserts. Het is een zwarte thee met o.a. kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper. De frisse peer, donkere chocolade en kruidige smaak van de thee maken dit toetje een beetje decadent. Maar het is helemaal niet moeilijk te maken - en daar houden we van!

Ingrediënten, voor 4 personen

4 (biologische) stoofperen, geschild
0,5 liter kokend water
200 gram fairtrade rietsuiker
3 zakjes fairtrade chai thee (bijvoorbeeld van Clipper of Pukka)
100 gram fairtrade pure chocolade
evt. voor erbij; mascarpone en amandelschaafsel

Bereiding

Giet het kokende water in een pan en los de suiker erin op. Doe vervolgens de theezakjes erin en laat 3 minuten op middelhoog vuur koken. Voeg de peren toe en laat deze ongeveer 40 tot 60 minuten op laag vuur stoven totdat ze helemaal zacht van binnen zijn (af en toe even roeren). Laat de stoofperen vervolgens afkoelen en maak de chocolade ganache.

Smelt de chocolade au bain marie en voeg ongeveer 100 ml van het chai suikerwater toe. Meng het geheel tot een gladde chocoladesaus. Schenk de warme chocolade saus over de peren, voeg het amandelschaafsel toe & serveer met een schepje mascarpone.

Cuisine de Clementine - Chai thee stoofperen met chocolade ganache

Herfstpasta met paddenstoelen, kip & pancetta

Cuisine de Clementine - herfstpasta met paddenstoelen, kip & knapperige pancetta
Cuisine de Clementine - herfstpasta met paddenstoelen, kip & knapperige pancetta
Cuisine de Clementine - herfstpasta met paddenstoelen, kip & knapperige pancetta

Een nieuwe stad ontdekken is altijd een feest. Vorige week was ik voor het eerst in het mooie Praag. Lange wandelingen door de stad, kastelen bezoeken, veel eten en vers gebrouwen biertjes proeven in leuke cafés – zo kabbelden de dagen rustig voort. De meeste restaurants in Praag serveren echt comfort food; goulash geserveerd in brood, langzaam gegaarde varkensknie met aardappelen of dumplings. Zelfs in de meest simpele cafeetjes kan je voor weinig geld heel goed eten. Zeker nu het kouder begint te worden was zo’n flinke maaltijd precies waar we zin in hadden na een dag struinen door de stad. De tijd van frisse salades en lichte snacks is voorbij – de tijd van eten dat je verwarmt van binnen en zorgt voor een goede bodem om de kou te trotseren breekt weer aan.

Mijn ultieme comfort food is geen goulash of varkensknie (klinkt misschien niet erg sexy, maar het is echt lekker) maar een groot bord pasta met een lekkere maar simpele saus. Zelf als de koelkast bijna helemaal leeg is lukt het me meestal toch om een fijne pastamaaltijd op tafel te toveren. Er zijn namelijk een aantal basisingrediënten (gedroogde paddenstoelen, knoflook, zongedroogde tomaten, parmezaanse kaas, kruiden) die altijd in de kast liggen omdat dit m’n redders zijn op dagen dat ik geen zin heb om boodschappen te doen en toch lekker wil eten.

Eigenlijk is dit gerecht een combinatie van keukenkast basisingrediënten, en een aantal verse producten zoals kip, verse paddenstoelen en pancetta. De volle smaak van de gedroogde en verse paddenstoelen combineert heel goed met de iets zoete tomatensaus. De kip zorgt voor een bite en de knapperige pancetta maakt het helemaal af. Serveer dit met wat rucola en een glas rode wijn en je hebt ultiem comfort food te pakken - kom maar op met die kou.

Cuisine de Clementine - herfstpasta met paddenstoelen, kip & knapperige pancetta

Herfstpasta met paddenstoelen, kip & pancetta

Ingrediënten, voor 2 personen

200 gram spaghetti

2 teentjes knoflook, gesneden
15 gram gedroogde paddenstoelen
200 gram paddenstoelen melange of champignons, grof gesneden
250 gram passata tomatensaus (gezeefde tomatensaus, gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar)
300 ml kokend water
5 zongedroogde tomaten
olijfolie
takje tijm
1 scharrelkipfilet (ca. 190 gram)
6 plakken pancetta (of gerookt spek)
parmezaanse kaas, geraspt
zout & peper
evt. rucola voor erbij

Ook nodig: blender of keukenmachine

Bereiding

Laat de gedroogde paddenstoelen 5 minuten weken in het kokende water. Doe de tomatensaus samen met de zongedroogde tomaten, knoflook, gedroogde paddenstoelen + het kookwater en een scheut olijfolie in de blender en mix tot een saus. Giet de saus in een pan met een dikke bodem, leg de tijm en hele kipfilet erin en laat de saus ongeveer 45 minuten op laag vuur met een deksel pruttelen (wel af en toe even roeren en evt. wat water toevoegen als het droogkookt).

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de plakken pancetta knapperig. Verwijder de pancetta en bak de paddenstoelen met een snuf zout en peper ongeveer 4 minuten in het achtergebleven vet.

Proef de tomatensaus en voeg evt. nog wat zout of peper toe. Neem de gekookte kipfilet uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar tot kleine stukken. Voeg de spaghetti toe aan de saus en roer door. Verdeel over twee borden en leg de kip, paddenstoelen en pancetta erop. Giet er een scheutje olijfolie overheen en serveer met parmezaanse kaas en rucola.   



Overnight oats met dadels, appel & kaneel

Overnight oats met appel & kaneel
Overnight oats met appel & kaneel

Overnight oats is dé oplossing voor mensen die, net als ik, in de ochtend (na drie keer snoozen) vaak net te weinig tijd overhouden om alles te doen. In de ideale wereld zou ik ‘s morgens onder het genot van een kop thee en een ontbijtje even rustig het nieuws kijken. In de werkelijkheid komt het er regelmatig op neer dat ik al multitaskend (tandenpoetsen/aankleden/hond eten geven kan allemaal tegelijk) door het huis ren. Maar, hoe weinig tijd ik ook heb - een goed ontbijt sla ik niet over. En daarom ben ik al een tijdje fan van overnight oats. Zoals de naam doet vermoeden maak je dit ontbijt de avond van tevoren klaar, zodat je het de volgende morgen zo uit de koelkast kan pakken. Na het eten van dit ontbijt hou je het makkelijk vol tot aan de lunch, en de variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Appel en kaneel vond ik goed bij de herfst passen, vandaar dit recept. Maar ook de combinatie van banaan, walnoten en honing is heel lekker. Je kan gewone melk gebruiken, maar ook soja- of amandelmelk is heerlijk (ik ging voor de amandelmelk) - kortom, genoeg ruimte voor eigen creativiteit.

Ik maak de overnight oats in een kleine weckpot, maar een leeg jampotje of gewoon een bakje met deksel werkt ook perfect. De aanwijzingen in dit recept zijn richtlijnen, want sommige mensen houden nu eenmaal van stevige havermout, en anderen juist weer van havermout met heel veel melk. Dit recept zit er zo’n beetje tussenin, dat is mijn favoriet.

Ik hoop dat jullie na het proeven net zo fan zijn als ik. Want het gaat hier natuurlijk niet alleen om een lekker ontbijt, maar ook om 10 minuten extra snooze tijd. En wie wil dat nou niet!

Ps. je kan natuurlijk ook nog een flinke dosis superfoods toevoegen aan dit ontbijt, of noten voor extra crunch

Overnight oats met appel & kaneel

Overnight oats met dadels, appel & kaneel

Ingrediënten

ca. 60 gram havermout
ca. 100-120 ml amandel-, soja- of gewone melk
4 dadels, in stukjes
4 el kokend water
1 kleine appel, geschild en in stukjes
½  el kaneel
potje om de overnight oats in te maken

Bereiding

Week de dadels ongeveer 10 minuten in het kokende water. Doe vervolgens de helft van de appelstukjes met de kaneel, dadels en het kookvocht van de dadels in een blender en mix tot een gladde massa. Schenk het dadel/appel mengsel in een bakje en meng er de resterende appelstukjes doorheen. Doe de havermout in een potje, schenk de melk erbij en schep het dadel/kaneel mengsel eroverheen. Laat het potje een nacht in de koelkast staan. Je kan in de ochtend evt. een scheutje melk toevoegen als de havermout te droog is. 


Quinoa met geroosterde pompoen & Marokkaanse gehaktballetjes

Quinoa met geroosterde pompoen en Marokkaanse gehaktballetjes

Mijn moeder heeft een hele mooie moestuin. Als ik terugkom van een weekend bij haar krijg ik regelmatig een grote zak tot de nok toe vol met groenten en fruit mee naar huis. Op dit moment is het dus courgette- en pompoenseizoen. Toen we vorig weekend richting de moestuin liepen riep de buurman al (half wanhopig); oh nee, niet nog meer courgettes! En toen ik de tuin inliep begreep ik wat hij bedoelde. Onder bijna ieder blad zat wel zo’n groene, gele of oranje rakker verstopt. De een nog groter dan de ander. En dat terwijl mijn moeder drie dagen ervoor ook al een behoorlijke buit had binnengehaald.

Dus, creatief met courgette en pompoen is het devies. Helemaal geen straf als je het mij vraagt – maar ik heb dan ook geen 20 pompoenen in m’n schuur staan. Een van mijn favoriete dingen om te maken met pompoen is natuurlijk soep. Maar deze quinoa met geroosterde pompoen en Marokkaanse gehaktballetjes wou ik jullie ook zeker niet onthouden. Dit is een heerlijk, herfstig gerecht met een vleugje nazomer door de verse kruiden. Makkelijk te maken en ook nog eens hartstikke goed voor je. Wil je meer weten over de positieve eigenschappen van pompoen en quinoa? Neem dan eens een kijkje bij de Wereld van Voeding.

Eten met de seizoenen maakt je creatief. Niet altijd makkelijk om een nieuw recept te bedeken met hetzelfde basisingrediënt, maar het is wel verassend om te zien hoe veelzijdig een product kan zijn.  

Bon appétit!

Quinoa met geroosterde pompoen en Marokkaanse gehaktballetjes

Quinoa met geroosterde pompoen & Marokkaanse gehaktballetjes

Ingrediënten, voor 2 personen

Ongeveer 300 gram pompoen, in blokjes (schil kan je laten zitten)

4 tl ras el hanout

150 gram quinoa

olijfolie

zout

1 el honing

1 tl gemalen komijn

1 teen knoflook, geperst

300 gram (biologisch) rundergehakt

sap van 1 citroen

bosje koriander + munt, gehakt

evt. voor erbij; yoghurt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal. Besprenkel de pompoen ruim met olijfolie, zout, 1 el honing en 3 tl ras el hanout. Schep de pompoenblokjes om zodat ze volledig bedekt zijn door het mengsel. Zet ongeveer 40 minuten in de oven (tussendoor een keer omscheppen) totdat de pompoen zacht is.

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe het gehakt samen met een flinke snuf zout, 1 tl komijn, 1 tl ras el hanout, knoflook, klein handje verse koriander en munt in een kom en meng dit goed door elkaar. Draai er kleine balletjes van en bak deze ongeveer 5 minuten in een hete pan.

Leg de quinoa op een schaal en laat het een beetje afkoelen. Schep de pompoenblokjes (met het achtergebleven vocht uit de ovenschaal), koriander en munt erdoorheen. Besprenkel met citroensap, een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met zout. Leg de gehaktballetjes erbij en serveer met een schep yoghurt!