Oh, c'est joli! Gegrilde asperges met rucola-walnoten pesto

DSC05184bw

Soms kan ik echt verliefd worden op eten! Toen ik gisteren door de supermarkt liep en mijn oog liet vallen op een bos prachtige donkerpaarse asperges wist ik het meteen; die zijn voor mij. Ik heb in mijn leven nog nooit paarse asperges gezien, sterker nog, ik was me er niet eens van bewust dat ze bestonden. Maar oh, wat zijn ze mooi, zeker in combinatie met hun ‘klassiekere’ broertjes de groene asperges. Dus daar moest ik dan ook maar meteen een bos van kopen (ik was bijna in staat om paars-groene asperges in een vaas op de eettafel te zetten, ahum). Resultaat: een koelkast vol asperges en een zoektocht naar de beste recepten om ze klaar te maken. Na het overwegen van de meest extravagante combinaties, besloot ik toch weer terug te vallen op mijn oude vertrouwde, altijd-een-winnaar-recept voor gegrilde asperges met zelfgemaakte rucolapesto. Helaas liggen paarse asperges niet altijd in de schappen van je plaatselijke supermarkt, dus alleen groene asperges gebruiken oogt misschien iets minder spectaculair, maar is wel net zo lekker.

DSC05100bw

Door groene asperges kort te grillen blijven ze knapperig en ontwikkelen ze een ‘nootachtige’ smaak die subtiel en gewoonweg goddelijk is. Gedrenkt in een beetje goede olijfolie en wat grove zeezout zijn ze al heerlijk, heel veel meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Toch is de kruidige rucolapesto echt een toevoeging en alle zomerse smaken in dit recept vullen elkaar perfect aan. Ook niet onbelangrijk; dit recept is een cadeautje voor je lichaam. Asperges zitten boordevol vitaminen en mineralen, walnoten bevatten heel veel anti-oxidanten en olijfolie zorgt ervoor dat je je dagelijkse portie gezonde vetzuren binnenkrijgt. Meer weten? Lees hier meer over de Wondere Wereld van voeding.

aspergesbwDe combinatie van gerookte zalm en asperges blijft onovertroffen. En als je er knapperig stokbrood bij serveert (die je kan dippen in de overgebleven pesto) zet je in een handomdraai een zinderende zomerse lunch of diner op tafel. Ik was alleen thuis toen ik besloot dit recept te maken, maar dat weerhield me er niet van om een feestelijk diner-a-une met mezelf te hebben. De tafel buiten was mooi gedekt, er stond een koud glas witte wijn & een bord gegrilde asperges op me te wachten, en ik voelde me best een beetje - trotsDat ik helemaal niemand anders nodig had om er een feestje van te maken. Echt waar, een date met jezelf is zo nu en dan best leuk.

Ps. op Aruba hebben we regelmatig Bring Your Own barbecues op het strand - ja, het leven op een tropisch eiland is zwaar. Ik neem dan vaak groene asperges en zelfgemaakte rucola pesto mee. Gril de asperges een paar minuten op de barbecue en schep er de pesto overheen. Dan is het slechts nog een kwestie van zo snel mogelijk jouw deel van de buit opeisen want ze blijven nooit lang liggen.

---------------------------------

Ingrediënten, 2 personen

250 gram groene (en evt. paarse) asperges * 80 ml olijfolie * ca. 20 gram rucola * paar blaadjes basilicum * sap van een halve citroen * 1 teentje knoflook, in stukken * 20 gram gepelde walnoten * peper & zout * optioneel voor erbij: gerookte zalm, partjes citroen, wat extra rucola en stokbrood

Ook nodig: staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Was de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Vet vervolgens een bakplaat in met wat olijfolie en leg de asperges op deze bakplaat. Bestrijk de bovenzijde van de asperges ook met een beetje olijfolie.
  2. Maak de rucolapesto. Pureer hiervoor de rucola met de walnoten, basilicumblaadjes, citroensap en de knoflook met een staafmixer (of keukenmachine) en voeg tijdens het pureren de olijfolie toe. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de grill van de oven voor.  Plaats de bakplaat met de asperges onder de hete grill en rooster de asperges ongeveer 5 minuten. Draai de asperges dan om en rooster deze nogmaals ongeveer 5 minuten totdat ze beetgaar zijn. Haal de asperges uit de oven en schep wat rucolapesto over de asperges. Leg ze op een bord met wat rucola, de gerookte zalm en partjes citroen. Serveer met stokbrood en de overgebleven pesto.