Ode aan de herfst: risotto met geitenkaas, salie en geroosterde pompoen

DSC05072bw

Ik woon sinds deze week al negen maanden op Aruba. Een cliché, maar wat vliegt de tijd toch als je het naar je zin hebt! Het leven op Aruba is heerlijk - geen dikke truien, koude seizoenen, verwarming en ik heb het al negen maanden niet koud gehad! En dat bevalt me uitermate goed. Toch betrapte ik mezelf er laatst op dat ik opeens hopeloos verlangde naar een koude, druilerige herfstzondag. Je weet wel; dat het zulk angstaanjagend slecht weer is dat je de hele dag binnen blijft onder een gebreide deken zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen, want ‘hey, het is immers hondenweer’. De komende maanden zitten we nog op Aruba dus die druilerige herfstzondagen zullen nog even moet wachten. Strand en palmbomen it is!

DSC05017bw

Toen ik gisteren in de supermarkt deze oh-zo-prachtige mini pompoenen tegen het lijf liep was ik op slag verliefd! Sowieso heb ik een zwak voor alles wat ‘mini’ is, maar deze pompoenen zijn ook nog eens de ultieme belichaming van een druilerige herfstdag. En ze zijn zo mooi en zoet, heel goed voor je (lees hier meer over waarom pompoen een absolute topper is voor je lichaam) en er zijn zoveel lekkere dingen die je met pompoen kan maken! Deze risotto is mijn absolute favoriet; de zoete smaak van pompoen, romige geitenkaas en de knapperige salie (als je salie bakt in olijfolie is het een geheel nieuwe ervaring, echt waar) – je mag me ervoor wakker maken. En tijdens het eten waande ik me toch heel even in Nederland, op een druilerige herfstzondag. En dat voelde goed!

DSC05032bw[gallery type="rectangular" ids="228,230,229"]

Als het je lukt om mini pompoenen te vinden kan je de zaden verwijderen en ze in hun geheel roosteren in de oven zodat je ze kan vullen met de risotto – wat er natuurlijk uitermate schattig uitziet en zeker indruk maakt op vrienden en familie. Ik was wel even vergeten dat pompoen niet zo makkelijk uit te hollen is, wat resulteerde in gevaarlijke taferelen met een keukenmes. Gelukkig bood vriendlief - die angstvallig toekeek naar mijn gevecht met de pompoen - aan om even te helpen en was de klus alsnog vrij snel geklaard.

DSC05078bw

-----------------

Ingrediënten, voor 2 flinke eters

1 kleine pompoen, ontdaan van zaden * klein bosje salie * ca. 75 gram zachte geitenkaas * ca. 1 liter goede kwaliteit groentebouillon * olijfolie * klontje boter * 2 sjalotjes, fijngesnipperd * 1 teentje knoflook, fijngehakt * 200 g risottorijst * 1 glas droge witte wijn * versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de pompoen in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Doe de plakken pompoen in een ovenschaal en besprenkel ze met wat zeezout, peper en olijfolie. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de buitenkant goudbruin is, en de binnenkant zacht.2. Maak ondertussen de risotto; verhit de bouillon. Verhit in een andere pan een scheut olijfolie en fruit de sjalotjes, de knoflook 10 minuten op heel laag vuur zonder het te laten verkleuren. Voeg de rijst toe wanneer de groenten zacht zijn en zet het vuur hoger.
  2. Bak de rijst al roerend ongeveer een minuut tot hij glazig is. Voeg er al roerend de wijn door.
  3. Schep de eerste lepel bouillon met een snufje zout bij de rijst wanneer de wijn ingekookt is. Zet het vuur laag zodat de rijst niet te snel aan de buitenkant gaar wordt. Blijf bouillon toevoegen en blijf roeren (op die manier masseer je het romige zetmeel uit de rijst). Laat iedere lepel bouillon opnemen voor je er de volgende bij schept. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  4. Proef de rijst: hij moet zacht zijn maar nog wel beet hebben. Haal de pan van het vuur en roer er de boter en de Parmezaanse kaas door. Doe een deksel op de pan en laat het 2 minuten staan zodat hij extra romig en glad wordt.
  5. Laat in een koekenpan een scheut olijfolie warm worden. Voeg er vervolgens de salie aan toe en laat deze in ongeveer 1 minuut knapperig worden. Haal vervolgens de salie uit de pan en snij in grove stukken (laat nog een paar blaadjes over voor de garnering). Voeg deze samen met de overgebleven salie-olie uit de pan en de stukken pompoen toe aan de risotto.
  6. Serveer de risotto op een bord of in een geroosterde pompoen. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en leg er nog een paar knapperige salieblaadjes bovenop als garnering.

Eet de risotto meteen op nu hij nog warm en romig is. Een simpele veldsla met geroosterde pompoenpitten past hier perfect bij!

Noot: als je graag de risotto wilt serveren in een (mini) pompoen kan je die er extra bijkopen. Verwijder het ‘kapje’ aan de bovenkant en schep vervolgens de zaden eruit. Leg hem ongeveer 45 tot 60 minuten in zijn geheel in de oven, totdat hij zacht is van binnen.