Kruidige Udon Noodles met Shii-take & knapperige tofu

DSC04202bw4

Iedere dinsdag en donderdag ontvlucht ik de Arubaanse hitte door me de hele dag op te sluiten in de bibliotheek van Oranjestad, waar de airco zo hard aanstaat dat ik een trui, sokken en een thermoskan thee moet meenemen om mezelf warm te houden. Aan mijn vaste tafeltje in de studiezaal ontdek ik tijdens mijn studie over Natuurvoeding steeds opnieuw hoe belangrijk de juiste voeding is voor welzijn van lichaam, en daarmee ook je geest. Gisteren stond het hoofdstuk over ‘vlees’ in de planning, en de invloed die de bio-industrie heeft op het milieu. Wees niet bang; dit is niet het begin van een vermoeiend betoog over waarom we met zijn allen echt moeten overstappen op het eten van tofu en vegaburgers. Maar toch moest ik weer even slikken en overwoog ik voor de zoveelste keer om vegetariër te worden. Dat gaat niet gebeuren, dat weet ik ondertussen. Maar ik ben de laatste jaren wel aanzienlijk minder vlees gaan eten. En doordat ik minder vlees eet, vind ik het geen probleem om extra te investeren voor een biologische biefstuk of lamsbout. En het mooiste is; als je begint met vegetarisch koken ontdek je vanzelf hoeveel waanzinnig lekkere gerechten er bestaan waar vlees eigenlijk niets aan toevoegt.

DSC04181bw DSC04185bwDit heerlijke recept met noodles en tofu is een perfect voorbeeld; zo smaakvol en verassend dat zelfs de grootste carnivoor zou vergeten dat er geen vlees inzit. En ja, tofu heeft een wat stoffig imago, ik had er ook mijn bedenkingen bij toen ik het een aantal jaren geleden voor het eerst probeerde. Maar als je het in blokjes snijdt en knapperig bakt in goede olie is het echt een heerlijke toevoeging aan je gerecht. Daarnaast zit dit gerecht boordevol –ultieme goedheid- voor je lichaam, met super-ingrediënten als kokosmelk, kurkuma, tofu en gember.

Dat ons lichaam dagelijks vlees nodig zou hebben om goed te kunnen functioneren is ondertussen een bewezen fabeltje. Noten, soya en andere vleesvervangers bevatten voldoende eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer om je lichaam gezond en fit te houden zonder vlees.

DSC04204bw

Terwijl ik dit schrijf komen de heerlijke geuren uit de keuken me al tegemoet; hoogste tijd voor noodles met een glas wijn op de bank en onze nieuwe televisie verslaving Game of Thrones.

Proost! Op het leven, lekker eten het eten van minder vlees

--------------------

Kruidige Udon Noodles met Shii-take & knapperige tofu

Ingrediënten, voor 2 personen

Voor de kruidenpasta:

1 cm verse gember, geschild * 1 stengel citroengras, in stukken gesneden * 1 rode chilipeper * 2 sjalotjes, fijngesneden * 1 teentje knoflook * ½ theelepel kurkuma * Snufje zout * 1-2 eetlepels arachide-olie

Voor de saus:

200 ml kokosmelk * 75 ml groentebouillon

Voor de noodles:

Arachide-olie om te bakken * 75 gram verse tofu, gedroogd op keukenpapier en in blokjes gesneden * 10 shii-take champignons * 100 gram peultjes * 200 gram Udon noodles (of een andere noodle soort)

Voor de garnering:

Verse koriander blaadjes * limoen partjes * gemalen pinda’s

Ook nodig: keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  2. Plaats ondertussen voor de kruidenpasta alle bijbehorende ingrediënten, behalve de olie, in de keukenmachine en mix het geheel terwijl je de olie er langzaam doorheen giet tot een egale pasta
  3. Zet een pan op matig vuur, voeg de kruidenpasta toe en bak deze gedurende 2-3 minuten
  4. Voeg vervolgens de kokosmelk en de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 5 minuten doorsudderen
  5. Vul een koekenpanpan tot halverwege met olie en zet deze op hoog vuur. Voeg zodra de olie goed heet is (belangrijk!) de tofublokjes toe en bak deze in ongeveer 4 minuten knapperig en goudbruin. Schep de blokjes vervolgens met een lepel uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier
  6. Bak vervolgens de shitake champignons in de pan met olie totdat ze zacht zijn
  7. Voeg vervolgens de shii-take champignons, noodles en peultjes toe aan de saus en mix het geheel. Verdeel de noodles en de saus in kommen, leg er de tofublokjes op en garneer met verse koriander, limoen en gemalen pinda’s