Crostini met doperwten, feta & munt hummus

DSC04388bw

Dit supersimpele recept is in korte tijd uitgegroeid tot absolute een huisklassieker. Bij een BBQ, tijdens een borrel of gewoon als lunch..er is altijd wel een reden om deze heerlijke crostini’s met doperwten hummus te maken. Sommige combinaties zijn gewoonweg fantastisch; knapperige, lichtzoete doperwten gecombineerd met zoute, romige feta is al heerlijk - maar de toevoeging van citroen & verse munt maakt het fris, sprankelend en zo zonnig als een eerste lentedag. En zoals de meeste van mijn favoriete gerechten; het kost weinig tijd, nog minder moeite en het is niet alleen goed voor je smaakpapillen, maar ook voor je lichaam! Doperwten zijn namelijk een uitstekende bron van vitamine C en K en mineralen zoals foliumzuur, ijzer, kalium en zink. Wil je meer weten over de Wondere Wereld van voeding? Neem hier een kijkje!

DSC04304bw

Mijn lief wordt soms een beetje meegesleurd in mijn kookgekte. Het komt regelmatig voor dat onze koelkast zo vol zit met eten dat zijn versgekochte biertjes er niet meer bijpassen (en koud bier is toch wel een van de eerste levensbehoeften van de gemiddelde man). Dat hij met laptop en al naar de slaapkamer moet verhuizen omdat ik de keukentafel nodig heb om pizzadeeg op uit te rollen, of dat we niet naar het strand kunnen omdat ik eerst een nieuw gerecht wil uitproberen. Hebben jullie al medelijden? Dat is natuurlijk he-le-maal nergens voor nodig! Want de andere kant van de medaille is dat hij bijna iedere dag eten krijgt dat met alle liefde en aandacht is klaargemaakt. Dus eigenlijk is hij best heel blij met mijn hobby. Voor dit recept was hij zelfs bereid op de foto te gaan, om aan jullie te laten zien hoe lekker het is. Een gezicht dat boekdelen spreekt, een foto die meer zegt dan 1000 woorden...dat dus.

[gallery type="rectangular" ids="357,358,356"]

Crostini met doperwten, feta & munt hummus

Ingrediënten

Voor de hummus:

150 gram doperwten, vers of ingevroren (wel even laten ontdooien) * 100 gram feta, verkruimeld * bosje munt * scheutje olijfolie * snufje zout (optioneel want de feta is al vrij zout) * sap van een halve citroen (en extra naar smaak)

Voor de crostini:

Olijfolie * een paar plakken stevig brood van goede kwaliteit (zuurdesem is heerlijk)

Ook nodig: blender of keukenmachine

Bereiding

  1. Zet je oven op grilstand en sprenkel wat olijfolie over het brood aan beide kanten. Leg de plakken brood onder de gril en maak ondertussen de doperwten hummus. Draai het brood om als de bovenkant knapperig is. Hou het goed in de gaten zodat het niet aanbrandt.
  2. Blancheer de doperwten door ze ongeveer 1 minuut in kokend water te dompelen. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de hummus in de blender, en mix tot een geheel. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, er mogen nog best wat doperwten en stukken feta zichtbaar zijn.
  3. Proef de dip en voeg naar smaak nog wat extra munt, citroen of zout toe. Smeer de hummus op het knapperige brood of serveer het brood erbij en gebruik het als dip