Luchtige ricotta pannenkoekjes met blauwe bessen

Fluffy ricotta pannenkoekjes met blauwe bessen - Cuisine de Clementine
Fluffy ricotta pannenkoekjes met blauwe bessen - Cuisine de Clementine
Fluffy ricotta pannenkoekjes met blauwe bessen - Cuisine de Clementine

Lief ricotta pannenkoekje, 

We kennen elkaar nog niet zo lang, maar ik kan nu al geen genoeg van je krijgen. Sterker nog - ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen hoe mijn wereld er ooit zonder jou uitzag. Je bent zo zoet, luchtig en fruitig tegelijk dat ik iedere ochtend wel met je wakker zou willen worden. Ik weet dat dat niet kan, maar laten we in ieder geval afspreken dat ik iedere zondagochtend weer van je kan genieten.  

En in de tussentijd zal ik aan je denken. Heel vaak.

;)

Fluffy ricotta pannenkoekjes met blauwe bessen - Cuisine de Clementine

Bereiding

Meng in een kom de bloem, bakpoeder, suiker en zout. Mix in een andere kom de ricotta, melk en het eigeel. Roer het bloemmengsel door het ricottamengsel en roer tot een egaal beslag. Klop de eiwitten stijf met de hand of een mixer. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Roer vervolgens de helft van de blauwe bessen erdoor. 

Laat een koekenpan flink heet worden en doe er een scheutje kokosolie of boter in. Doe een schep van het pannenkoekenbeslag in de pan. Het zijn ‘pancakes’ en moeten dus kleine, dikke pannenkoekjes worden. Bak ongeveer 3-4 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer de pannenkoekjes met wat extra ricotta, de overige blauwe bessen en maple syrup of honing. YUM!

Ingrediënten, voor ongeveer 8 pannenkoekjes

250 g ricotta + evt. extra om te serveren
130 g (spelt)bloem
1/2 zakje bakpoeder
2 eetl. rietsuiker
snufje zout
200 ml melk
2 eieren, gesplitst
150 gram blauwe bessen
kokosolie of boter om te bakken
maple syrup of honing

Lente pasta met spinaziepesto, ricotta en radijsjes

Lentepasta met spinaziepesto, ricotta en radijsjes
DSC00088-2.jpg

Ah, la vie est belle als de zon schijnt - en deze simpele pasta past helemaal bij een mooie lentedag als vandaag. Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan en het is een gerecht boordevol frisse smaken. De spinaziepesto is kruidig, de ricotta zacht en de radijsjes knapperig. Serveer de pasta in een mooie schaal, met stokbrood en een glas koude witte wijn erbij - veel meer heb je niet nodig in het leven, toch? 

Suus van Food Bandits (je moet echt even haar recept voor goddelijke en gezonde chocolade mousse bekijken, oh la la) vroeg me of ik zin had om mee te doen aan een Bloghop - dat wou ik natuurlijk wel! Wat een Blogshop is? Ik beantwoord vier vragen over bloggen die ik vervolgens weer doorgeef aan een andere blogger. Dus, bij deze:

Waarom schrijf je een blog?

Ik ben begonnen met Cuisine de Clementine toen ik een jaar op Aruba woonde. Ik had veel tijd om te experimenteren in de keuken en het leek me leuk om mijn recepten op te schrijven. In eerste instantie verwachtte ik dat alleen mijn moeder mijn blog zou lezen, dus ik was heel verrast toen ik zoveel leuke reacties kreeg. Ik blog nu iets meer dan een jaar, en heb er nog steeds veel plezier in. Al heb ik nu een stuk minder tijd (waarom is het leven in Nederland toch zoveel drukker dan op een tropisch eiland?) - ik maak ieder recept met veel enthousiasme en heb nog genoeg lekkere gerechten die ik met jullie wil delen!

Waar werk je nu aan?

Ik ben met een aantal hele leuke dingen bezig die eigenlijk via mijn blog op m’n pad zijn gekomen. Lindenhoff (leverancier van de meest verrukkelijke producten in omgeving Amsterdam) krijgt binnenkort een mooie nieuwe webshop, en ik ben betrokken bij de foodfotografie en marketing hiervan. Daarnaast ontwikkel ik recepten in opdracht, en eind deze week ga ik met twee andere koks een Feestmaal koken voor 100 mensen in een gezellig parkje in Amsterdam.

Hoe onderscheid je jezelf van andere blogs in hetzelfde genre?

De recepten op mijn blog zijn een weerspiegeling van hoe ik zelf graag kook - eenvoudig, met pure smaken, weinig vlees en enigszins verassend. Ik probeer mezelf niet echt bewust te onderscheiden, maar merk wel dat ik steeds beter begin te leren wat bij mij (en dus ook bij mijn blog) past.

Hoe ziet je schrijfproces eruit?

Soms ben ik in een half uurtje klaar met schrijven, en soms kan ik urenlang ongeïnspireerd  naar mijn scherm staren. Meestal schrijf ik vanuit huis, en soms ga ik in zo’n hip Amsterdams koffietentje zitten. Eigenlijk is er altijd wel thee betrokken bij mijn schrijfproces. En ook best veel chocolade.

Ok genoeg over mezelf gekletst, ik geef de Blogshop door aan een hele leuke dame die ik via het bloggen heb leren kennen: Vanessa deelt op Culinessa heerlijke gerechten, veel ervan met een Aziatische twist. En ze heeft een heel schattig dochtertje die graag mee kijkt in de keuken en op persevenementen mee eet als een ware pro. Ik ben benieuwd naar je antwoorden Vanessa :)

En dan nu, tijd voor het recept:

DSC00081-2.jpg

Lentepasta met spinaziepesto, ricotta en radijsjes

Ingrediënten, voor 2 personen
300 gram tagliatelle
150 gram verse spinazie
1 klein bosje basilicum
handje pijnboompitten, geroosterd
1 teentje knoflook, fijngehakt
Parmezaanse kaas
ricotta
75-100 ml milde olijfolie
handje radijsjes, gehalveerd
handje cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding
Mix de spinazie met de olijfolie, pijnboompitten, half bosje basilicum, knoflook, handje Parmezaanse kaas en een flinke snuf zout met een blender of staafmixer tot een pesto. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 2 el kookwater toe aan de pesto. Giet de pasta af en meng de pesto erdoor. Roer de cherrytomaatjes, radijsjes en resterende basilicum blaadjes erdoor. Bestrooi met extra Parmezaanse kaas en serveer met een flinke schep ricotta. 



Warme kaneelbroodjes met pecannoten & maple syrup

Warme kaneelbroodjes met pecannoten & maple syrup

Pasen staat weer voor de deur, en wat mij betreft is ieder excuus om lekker te eten meer dan welkom - dus ik ben er blij mee! Samen met een aantal andere bloggers organiseren we dit jaar een digitale Paasbrunch met allemaal lekkere recepten.

Tijdens een Paasbrunch mag de geur van versgebakken brood eigenlijk niet ontbreken. Dus kwam ik al snel op het idee om versgebakken kaneelbroodjes te maken. Kleverig, zoet, warm, machtig en verrukkelijk - dat is hoe ik deze broodjes zou omschrijven. Ben je benieuwd naar wat de andere dames maken voor Pasen? Bekijk dan ook hun recepten:

Marleen van Eten uit de Volkstuin maakt verrukkelijke lente-ui soep met pecorinokoekjes 
Ellen van In my red kitchen maakt yummy bacon scones met maple syrup glazuur
Cécile van De smaak van Cécile maakt oeufs en cocotte die niet mogen ontbreken
Suus van Food Bandits maakt luchtige (en gezonde) amandeltaart
Vanessa van Culinessa maakt klassieke met een twist roerei met garnalen
Anne Ruth van Kookmeisje maakt vrolijke kokos vogelnestjes met eitjes
Hazel van Cookie Cottage maakt hele lekkere hot cross bun

Joyeuses pâques!

Warme kaneelbroodjes met pecannoten & maple syrup

Warme kaneelbroodjes met pecannoten en maple syrup

Recept uit Jamie Magazine

Ingrediënten, voor 8 stuks

40 gram roomboter, plus extra voor het invetten
500 gram speltbloem
1 zakje gist, 7 gram
275 ml melk
1 ei
1 el kaneel
25 gram kristalsuiker
120 ml maple syrup
 
Voor de kaneelvulling
150 gram pecannoten, gehakt
75 gram zachte roomboter
100 gram bruine basterdsuiker
1/2 tl kaneel
1 tl maizena

Bereiding

Doe de bloem met 1 tl zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist toe. Verwarm de melk en boter in een steelpan op laag vuur. Schenk bij de bloem, voeg het ei toe en roer tot een zacht deeg. Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak en laat vervolgens in een ingevette kom afgedekt met een vochtige theedoek een uur rijzen.

Vet een springvorm (diameter 23 cm) in. Rooster de pecannoten gedurende 2 minuten op middelhoog vuur en laat ze afkoelen.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van ca. 30 x 20 cm. Strijk de zachte boter voor de vulling over het deeg. Meng de pecannoten met de bruine suiker, kaneel en maizena en verdeel dit mengsel over het deeg. Rol de lange kant van de rechthoek strak naar je toe, zodat je een rolcake vorm krijgt. Snijd de rol met een scherp mes in 8 rondjes van ongeveer 4 cm.

Leg de rondjes met de gesneden kant naar boven in de ingevette vorm, met 1 cm ruimte ertussen. Ze moeten zo dicht bij elkaar liggen dat ze tijdens het bakken met de randen tegen elkaar aan komen. Laat ze nu nog een half uur rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bestrooi de broodjes met kaneel en kristalsuiker. Bak ze dan in 25-30 minuten goudbruin (controleer tussentijds of ze niet te bruin worden, als dat het geval is kan je er wat aluminium folie overheen doen). Neem de broodjes uit de oven en schenk er de maple syrup eroverheen. Serveer ze warm.

Zoete aardappelkoekjes met harrisayoghurt & komkommer

Zoete aardappelkoekjes met harrisayoghurt & komkommer
Cuisine de Clementine - zoete aardappelkoekjes met harrisayoghurt & komkommer

Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit over de Atlantische oceaan. Het water is fel blauw en de zon staat hoog aan de hemel. Ik ben op vakantie in St. Eustatius, een klein eilandje in het Caribisch gebied. Een jaar geleden woonde ik nog op Aruba, dus het voelt vertrouwd en fijn om hier te zijn. Op Aruba ontdekte ik de zoete aardappel eigenlijk voor het eerst en sindsdien kook ik er regelmatig mee. Hij is zoet (oh ja?), gezond, heerlijk en je kan er van alles mee maken – geen wonder dus dat deze oranje knol nu ook in Nederland steeds populairder begint te worden.

Deze zoete aardappelkoekjes met harissayoghurt smaken zoet, hartig, fris en kruidig tegelijk. Je wordt er vrolijk van, en sommige dingen zijn gewoon zo lekker dat je eigenlijk niet kan geloven dat ze goed voor je zijn (wil je meer weten over de positieve eigenschappen van zoete aardappel en andere ingrediënten, kijk dan hier). Ik ben heel enthousiast over dit recept, en ik weet zeker dat jullie dat ook zullen zijn. Serveer er een salade bij, of een stukje vis en geniet van deze zonnige maaltijd. Bon appétit mes amis! Ik duik weer de zee in :)

Cuisine de Clementine - zoete aardappelkoekjes met harrisayoghurt & komkommer

Zoete aardappelkoekjes met harrisayoghurt & komkommer

Ingrediënten, voor 2 personen

400 gram zoete aardappel, geschild
2 eieren
2-3 el bloem
1 sjalotje, fijngehakt
bosje munt, gehakt
1 tl gemalen komijn
150 gram Griekse yoghurt
1 tl harrisa
kokos- of zonnebloemolie, om in te bakken
½ komkommer, geraspt

Bereiding

Rasp de zoete aardappelen met een grove rasp. Meng er de eieren, bloem, sjalotje, helft van de munt en de gemalen komijn doorheen. Vorm hier ongeveer 8 tot 10 aardappelkoekjes van. Verhit een laagje kokos- of zonnebloemolie in een koekenpan en leg de koekjes er voorzichtig in. Bak ze ongeveer 4-5 minuten per kant, totdat ze stevig en goudbruin zijn.

Meng de harissa met de yoghurt en voeg er eventueel een eetlepel olijfolie aan toe. Knijp het vocht uit de geraspte komkommer en vermeng met de resterende muntblaadjes. Serveer de aardappelkoekjes met wat harissayoghurt en de geraspte komkommer. Yum!