Bouillon d'amour; eerste hulp bij griep, verkoudheid en winterdip

DSC06467bw

Ik ben geen held wat betreft de winter. Met name de maand februari roept bij mij associaties op als; chronisch verkouden, bijna doorzichtige huid door gebrek aan zon, veel klagen over de kou en iedere regendruppel vervloeken (regen? Het zou toch sneeuwen!). Gelukkig kan een knusse en winterse maaltijd op zo’n moment een hoop goedmaken. Dit jaar overwinter ik op Aruba en heb ik dus helemaal niks te klagen, maar toen ik via Skype het bibberende en snotterende thuisfront sprak kreeg ik toch een beetje medelijden. Dus, een nieuwe kook-missie was geboren; een recept tegen de winterdip! Wat meteen in me opkwam was de pittige kippensoep die mijn moeder altijd voor ons maakte als we ziek waren. Ze noemde het ‘bouillon d’amour’ omdat hij zo vol goede dingen en liefde zit dat hij zelfs de meest hardnekkige winterkwalen aankan.

Bouillon d'amour2

Deze soep is gebaseerd op een oud Chinees recept. Volgens de Chinese geneeskunde kan je bij verkoudheid of griep het beste zoveel mogelijk vloeistoffen tot je nemen. Op die manier geef je je spijsverteringssysteem de nodige rust. Daarnaast rehydrateren vloeistoffen de slijmvliezen, wat voor virussen een ongunstig milieu schept. Ook bevat kippenbouillon aminozuren die vastzittend slijm verdunnen en de ademhaling vergemakkelijken. Deze soep bevat ook nog eens allerlei ingrediënten met een geneeskrachtige en ontstekingsremmende werking, zoals de antibacteriële stof Allicine in knoflook, vitamine C in chilipepers, lente ui en paksoi, een antivirale stof in shiitake, en gember is perfect voor een goede spijsvertering.

DSC06459bw

Deze soep is niet alleen goed voor je, hij is ook heerlijk; verwarmend door de chili, vol bijzondere smaaksensaties door de gember, kruidnagels en steranijs, en de paksoi, kip en shiitake zorgen voor een voldaan gevoel. En had ik je al verteld dat je hele huis lekker ruikt als de soep staat te pruttelen? De verlangende blik van ons hondje Charlie zegt genoeg. Zelf bouillon maken is trouwens heel makkelijk, je hebt eigenlijk alleen een beetje geduld nodig. Maar na twee uurtjes wachten heb je wel een grote pan geurige soep waar je je heerlijk door voelt. Je kan de soep 2-3 dagen bewaren in de koelkast, of invriezen voor een later moment. Dus, au revoir griep, verkoudheid en winterdip!

DSC06487bw

---------------------------------------------------

Bouillon d’amour; eerste hulp bij griep, verkoudheid en winterdip

Ingrediënten, voor een grote pan soep (6 - 8 porties)

Voor de bouillon:

Een biologische kip (1,5 - 2kg) * 4 kruidnagels * 2 steranijs * 3 uien (rood en/of wit) geschild * 3 wortels in plakjes * 6 tenen knoflook, licht geplet met een mes * 2,5 cm gember, geschild en licht geplet * 10 hele peperkorrels * 2 tl zout * 3 liter water

Voor in de soep:

1 teentje knoflook, fijngehakt * 1-2 el verse gember, fijngehakt * 2 chilipepers, ontpit en in plakjes * 4 lente uitjes in plakjes * 200 gram shiitake, in plakjes * 250 gram paksoi, grof gesneden * zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Maak de bouillon: spoel de kip en leg hem in een grote pan. Druk de kruidnagels in een ui, snijd de overige uien in vieren. Doe de uien, wortels, knoflook, gember, steranijs, peperkorrels, zout en water in de pan. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat ongeveer 1 uur pruttelen. Schep zo nu en dan het schuim van de bouillon met een schuimspaan of lepel
  2. Verwijder de kip en laat deze afkoelen. Kook de bouillon nog een uur tot ongeveer 2 liter in. Haal ondertussen het vlees van de kip en snijd deze in kleine stukjes. Laat de bouillon afkoelen en zet hem een half uurtje in de koelkast
  3. Schep het gestolde vet van de bouillon en filter de bouillon door een zeef of doek, gooi de uitgekookte groenten weg. Breng de bouillon aan de kook met daarin de overgebleven knoflook, gember, lente uien, chilipepers, shiitake en paksoi. Voeg het kippenvlees toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak