Maak je eigen nutella. Vier ingrediënten en een blender, c’est tout!

Raw nutella

Weet je nog, toen je klein was en het liefste de hele pot nutella wou leegeten, zonder brood? Nou, dat is mij dus overkomen toen ik dit recept maakte. Ok, niet de hele pot, maar zo voelde het wel. Tijdens het testen en fotograferen van deze chocolade-explosie kon ik gewoon niet stoppen met proeven. En proeven. En nog meer proeven. ‘Oh, zonder brood is het erg lekker. Mmm, op brood smaakt het ook goed. Ah, ook nog even testen met banaan. En aardbeien.’ En voor ik het wist had ik een heuse chocolade-overdosis te pakken. Die overigens niet lang duurde want de volgende dag was mijn passie voor chocolade weer volledig hersteld. Maargoed, dit is dus een heel fijn recept. Nutella gevuld met alleen maar dingen die goed voor je zijn, ha! De sterspelers in dit recept zijn (verassing) de hazelnoot en cacao. Rauwe cacao welteverstaan. Cacao zit namelijk van nature bomvol mineralen en antioxidanten. Op het moment dat cacao verhit wordt gaan echter veel van deze essentiële voedingsstoffen verloren en neemt de voedingswaarde sterk af. Zonde dus! Wil je meer weten over voeding? Kijk dan hier.

DSC07153

Dit recept stond vorige week op de fijne blog van mijn yogalerares. En dat is niet zomaar een yogalerares. Nee, Rachel Brathen, beter bekend als @yoga_girl, inspireert dagelijks meer dan 600.000 mensen via Instagram en andere social media met haar jaloersmakende yogaposes in bikini, inspirerende teksten, vrolijke hippie uitstraling en zo nu en dan dus een heerlijk (vega) recept. Toen ik het woord ‘nutella’ op haar blog zag was mijn interesse gewekt. Nutella. Zelf maken? Gezond? Dit moest en zou ik tot op de bodem uitzoeken! En ja, ik ben zeer tevreden met mijn pot nep-nutella op de keukenplank. Ok, het smaakt natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar misschien vind ik het zelfs wel lekkerder dan de echte variant. Omdat ik precies weet wat erin zit. En ik het zelf heb gemaakt. Met een vleugje liefde, en dat proef je.

DSC07205

Ingrediënten, voor een flinke pot nutella

100 gram hazelnoten * ongeveer 40 gram rauwe cacao poeder * flinke scheut melk (of amandelmelk als je voor de vegan optie gaat) * ongeveer 6 el maple syrop of een andere zoetmaker

Ooknodig: blender of keukenmachine

Bereiding

Wees voor dit recept creatief met de hoeveelheden, bepaal zelf hoe zoet/chocoladerig (nieuw woord) je het wilt hebben! Doe de hazelnoten in de blender en mix deze tot poeder. Doe vervolgens de helft van de cacaopoeder, een klein scheutje melk en de maple syrop erbij. Mix dit tot een geheel, en voeg steeds een klein beetje melk toe zodat het een romige massa wordt. Proef tussendoor: moet er nog wat cacao of maple syrop bij? Voeg dit dan naar smaak toe. Pas wel op met teveel cacaopoeder, dat kan het geheel bitter maken. Blijf melk toevoegen totdat het de smeuïge consistentie van chocopasta heeft. Schenk de nutella over in een luchtdichte pot. Deze is ongeveer een maand houdbaar. Klaar! Lekker op geroosterd brood of crackers, heerlijk met vers fruit of gewoon direct uit de pot :)

DSC07173