Fondue de Camembert met zongedroogde tomaten & gehakte hazelnoten

DSC07897

Wij sluiten dit fijne Paasweekend vanavond af met rode wijn en heerlijke fondue de Camembert. Gewoon, omdat we nu wel genoeg eieren en Paasstollen hebben gehad. Nu kan ik jullie uitgebreid vertellen hoe makkelijk je dit heerlijke receptje zelf thuis kan maken. Maar ik kan het jullie ook gewoon laten zien!

http://www.youtube.com/watch?v=P_yMLqI7Uss

Zie je? Het lukte mij in 45 seconden ;) En voor het geval dat het allemaal net iets te snel ging, hierbij ook nog even het recept. A la vôtre!


Fondue de Camembert met zongedroogde tomaten & gehakte hazelnoten

Ingrediënten, als voor- of licht hoofdgerecht voor 2 personen

1 Camembert van goede kwaliteit (ik vind de Rustique altijd goed) * ca. 5 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes * handje hazelnoten (of walnoten), gehakt * takje verse rozemarijn, tijm of oregano * voor erbij: stokbrood en/of rauwkost om mee te dippen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de Camembert uit zijn doosje, verwijder de verpakking en stop het terug in het doosje (zonder de deksel). Snijd met een mes flinke inkepingen in de bovenkant van de Camembert. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaten, gehakte hazelnoten en de verse kruiden toe en zet ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de camembert van binnen gesmolten is. Serveer met stokbrood, rauwkost (wortel, kleine tomaatjes, komkommer) en een glas rode wijn.

DSC07872

 

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

DSC07749

Laten we het dit jaar met Pasen eens helemaal anders doen. Want zeg nou zelf, die eeuwige paaseieren met praline vulling hebben we nu wel een beetje gehad. En laat ik nu nét een verrukkelijk, gezond, simpel, geen-pan-of-oven nodig, tjokvol chocolade, echt verrukkelijk (mag best twee keer gezegd worden) receptje voor jullie hebben! Ja, ik ben best een beetje fan. Toen ik de eerste bonbon in mijn mond stopte dacht ik alleen maar: HALLELUJA dit is goed.

DSC07740

Zoals menig mens op deze wereld ben ik een groot fan van chocolade. Ik had de maak-je-eigen-gezonde-chocolade al een aantal keren voorbij zien komen en wist dat het slechts een kwestie van tijd was tot ik er zelf mee zou gaan experimenteren. En ja, het smaakt net zo lekker als ik hoopte. Eigenlijk zie ik haast geen reden meer om ooit nog een chocoladereep te kopen. Met deze bonbons krijg je namelijk ook nog eens moeiteloos een deel van je dagelijkse portie vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen. Dat rauwe cacao goed voor je is hebben jullie misschien al gelezen in mijn recept voor DIY nutella, maar ook kokosolie en amandelen zijn zeer welkome aanvullingen op je eetpatroon. Wil je meer weten over deze (en andere) ingrediënten, kijk dan hier.

Je kan de bonbons heel makkelijk maken in een ijsklontjesvorm, bij mij werden het bloemetjes. Gewoon, omdat het lente is. En chocolade in bloem-vorm natuurlijk nóg lekkerder smaakt.

DSC07744

Kleine waarschuwing: eet ze direct uit de vriezer want ze smelten snel (het fotograferen was een race tegen de klok met deze warmte), en als je er teveel van eet (wat ik natuurlijk heb gedaan) zijn ze een beetje misselijkmakend. In de goede zin van het woord. Oh ja, en dit:

Save the earth2

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

Ingrediënten

80 ml kokosolie * ca. 3 el rauwe cacao * 3 el geraspte kokos * ca. 4 el maple syrop (of een andere vloeibare zoetmaker) * amandelpasta, of een andere notenpasta (te vinden bij natuurwinkels)

Ook nodig: siliconen ijsklontjesvorm

Bereiding

Mix bovenstaande ingrediënten, behalve de amandelpasta, in een kom goed door elkaar. Vergeet niet even te proeven, moet het zoeter? Of meer cacao? Voeg het dan nu toe! Verdeel ongeveer de helft van de chocolade over de ijsklontjesvorm; de vormpjes moeten tot ongeveer halverwege gevuld zijn. Laat de chocoladevormpjes ongeveer 15 minuten hard worden in de vriezer. Schep er vervolgens met een theelepel flinke bolletjes amandelpasta op, en vul tot de rand aan met de rest van het chocolademengsel. Zet minstens een half uur in de vriezer, totdat de bonbons goed hard zijn. Eet ze koud. Mmmm!

Liebster Award + 10 vragen over bloggen & (lekker) eten

liebster-award-main

Zo leuk: Cuisine de Clementine kreeg vorige week een Liebster Award! Dit is een Award die je ontvangt van mede-bloggers, als blijk van waardering. Vervolgens is het de bedoeling dat je een aantal vragen beantwoord die zij voor je hebben bedacht. Het idee is om op deze manier meer te weten te komen over de persoon achter de blog. Ik kreeg de Award van twee kokende zusjes die op hun leuke blog zusjeskokenover heel veel recepten hebben om je vingers bij af te likken. Merci Marjolijn & Floortje!

Dus. Tijd voor de vragen die de dames voor me bedachten:

Waarom vind je bloggen zo leuk?

Het feit dat mensen mijn recepten koken vind ik fantastisch! En nog steeds een beetje onwennig. In eerste instantie dacht ik dat alleen mijn moeder en een paar vriendinnen mijn blog zou lezen. Dus toen ik berichtjes begon te ontvangen van oud klasgenoten die ik al jaren niet had gesproken, of mensen die ik helemaal niet ken dat ze een recept van me hadden gemaakt was ik helemaal verrast – en natuurlijk dolblij.

Daarnaast is het zo leuk om te ontdekken hoeveel mensen er - in mijn omgeving, maar ook wereldwijd - met voeding bezig zijn op zo veel creatieve manieren.

Wat vind je naast koken nog heel leuk om te doen?

Kitesurfen! Deze nieuwe hobby ligt heel (heel) ver buiten mijn comfort zone, maar nu ik - na een jaar lang smoezen verzinnen om het niet te doen - eenmaal ben begonnen, ben ik helemaal om. Verder hou ik van zingen (onder de douche), relaxen in de hangmat met m’n hondje Charlie, op slippers lopen en mooie reizen maken.

Wat is je grootste keukenblunder?

Haha, heb je even? Op blogs en in kookboeken zie je natuurlijk alleen succesverhalen, maar achter de schermen gaat er best wel eens iets mis. Mijn meest onsmakelijke probeersel was een frambozensoufflé. Daar had ik echt zoveel zin in. Maar een uur in de keuken en heel veel frambozen later kwam er uit de oven iets dat meer leek op een knalroze roerei met suiker dan op een lekker luchtig souffleetje. Ugh.

Waar begin je spontaan van te kwijlen?

De etalages van Franse patisserie winkeltjes, daar moet je me wegtrekken. Niet eens omdat ik alles op wil eten (ok, stiekem toch wel) - maar wat ze daar maken zijn gewoon kleine, geglazuurde kunstwerkjes.

Waar haal jij je inspiratie voor recepten vandaan?

Overal! Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar inspiratie. Het is een obsessie. Als ik eet bij een leuk restaurant fotografeer ik de menukaart, Pinterest, kookboeken, kookblogs, vrienden, familie, de lokale vistent…jep, echt overal dus.

Met welke bekende kok zou jij een avond in de keuken willen staan en wat zou jij aan hem/haar vragen?

De Hairy Bikers. Dat zijn, zoals de naam al doet vermoeden, twee stoere (maar eigenlijk heel lieve) motorrijders met baarden en tatoo's. Ze reizen op hun motoren de wereld over om verschillende eetculturen te ontdekken en ze maken de meest heerlijke gerechten. Wat ik ze zou vragen? Of ik tijdens hun volgende trip alsjeblieft mee mag achterop de motor :)

Voor welk gerecht kunnen ze jou ‘s nachts wakker maken?

Spaghetti alle Vongole. Gelukkiger kan je mij niet maken. En een camembert die naar zweetsokken ruikt, maar dat is natuurlijk geen gerecht.

Welke keukentool is volgens jou onmisbaar?

Mijn blender. Als ik moest kiezen tussen mijn vriend of mijn blender….lastig.

Vul in: het leukste wat ik met chocolade heb gemaakt is….

Hou mijn blog in de gaten! Volgende week staat er een waanzinnig lekker en gezond maak-je-eigen-chocolade recept op, speciaal voor Pasen. Tromgeroffel…..

Wat is het populairste recept dat je op je blog hebt staan?

De havermout pannenkoeken met honing & banaan voor luie dagen staan aan de top. En dat terwijl ik dit recept heb gemaakt toen ik slecht had geslapen en zin had in een kater ontbijt. Tja, inspiratie komt soms op de vreemdste momenten.

DSC05926

-------------------------

Nu is de tijd gekomen om iemand anders blij te maken met deze leuke Award! Ik geef hem met alle liefde aan Esther van de blog Pimpante. Zij inspireert al een tijdje met mooie plaatjes via Instagram, en is sinds kort begonnen met een fijne blog. Er staan nog niet veel recepten op, maar die zijn onderweg (en ik hou ze zeker in de gaten). Pimpante staat voor fris en elegant - en dat is precies de uitstraling van haar werk. En ook de reden waarom ik (nu al) fan ben van haar blog.

Hart

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt - maak kennis met de detoxboon!

DSC07793

Bijna anderhalf jaar geleden vertrok ik samen met mijn lief naar Aruba. Hij met het vooruitzicht op een goede baan, ik zonder baan en eigenlijk ook zonder plan. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mijn plan was (naast natuurlijk eerst alle stranden van het eiland te verkennen) om geen plan te hebben en dan eens te kijken wat er op mijn pad zou komen. Dus. Die eerste weken voelde ik me lichtelijk onrustig; wat ga ik doen? Ga ik wel werk vinden? Misschien ga ik wel nooit werk vinden…help…ik wil werk vinden! Gelukkig kwam ik al snel terecht bij Spirit of Aruba. Toen ik de eigenaresse vertelde over mijn liefde voor koken en eten reageerde ze enthousiast met de vraag of ik misschien kookworkshops wou geven. Kookworkshops? Ik? Uhm…ok...waarom ook niet :)

En zo begon het. Dat ik (de eerste keren met knikkende knieën) mensen liet zien hoe ze zelf sushi konden rollen. En met een enthousiast groepje de eerste ‘Groene Week Detox’ deed. Deze workshop is gebaseerd op het Ayurvedische ‘Groen & Gezond’ dieet van Christine Michon. Een belangrijk ingrediënt tijdens deze detoxweek is de mungboon. En ik kan je vertellen, tussen mij en de mungboon was het liefde vanaf de eerste hap!

mungbonen

Eigenlijk ken je de mungboon al, maar dan in een andere vorm. Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er namelijk taugé uit. Mungbonen zijn heerlijk, geroemd vanwege hun ontgiftende eigenschappen en ze zijn ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en ze smaken heerlijk in salades, soepen of stoofpotten. Dit recept, of een variant ervan, maak ik vaak als we terugkomen van een lange stranddag en zin hebben in een stevige en voedzame maaltijd (kitesurfen maakt hongerig!). De gember en kurkuma maken dit gerecht super smaakvol, en met een schepje yoghurt en wat naanbrood erbij is dit precies wat je nodig hebt om weer helemaal op te laden. Mungbonen zijn te vinden in de meeste natuurwinkels, of bij de toko. Wil je meer lezen over de wonderlijke mungboon, kijk dan hier.

DSC07798

Zucht, aan alles komt een eind - zo is over 2,5 week ons Aruba avontuur alweer afgelopen. Maar als ik iets heb geleerd van deze periode, is het dat het soms heel goed kan uitpakken om even helemaal geen plan te hebben....oh ja, en dat mungbonen heerlijk zijn natuurlijk. Eet smakelijk!

DSC01666

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt

Ingrediënten, voor 2 personen

200 gram mungbonen, een nacht geweekt in water * 1 liter water * 1 el olijfolie * 2 tl komijnzaad * 2 tl kurkuma * 1 Spaanse peper, in dunne plakjes * Ongeveer 1 cm gember, fijngehakt * 2 tenen knoflook, fijngehakt * 150 gram verse spinazie * klein bosje koriander, fijngehakt * 1 - 2 tl zeezout * yoghurt, om te serveren * evt. voor erbij naanbrood of gekookte rijst

Bereiding

  1. Giet het weekwater van de mungbonen af en zet een pan met 1 liter schoon water op het vuur. Doe de mungbonen, komijnzaad, kurkuma, gember, knoflook, de helft van de Spaanse peper en het zeezout in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Kook de mungbonen in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk en proef tussendoor; als het water te snel verdampt kan je er wat water bij gieten. Ik eet de mungbonendahl het liefst met nog een beetje van de bouillon, dus ik laat het water niet helemaal verdampen.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de spinazie langzaam slinken in de hete pan. Voeg vervolgens de rest van de Spaanse peper, gehakte koriander en olijfolie toe. Proef je gerecht: is het op smaak of moet er nog wat zout of peper bij? Serveer de mungbonendahl in een kom met een schepje yoghurt, wat gehakte koriander en naanbrood of rijst.