Falafelburger met tahin-yoghurtsaus & Arubaans carnaval

DSC06986bw

Aruba stond een paar weken lang op z’n kop. Muziek, dans en de meest prachtige kostuums hebben de afgelopen tijd het eiland in de greep gehouden. Toen ik gisteren glimlachend naar de laatste optocht keek besefte ik me weer eens waarom ik zo van dit eiland ben gaan houden. Oude mannetjes in uitbundige verentooien, vrouwen met flinke borst- en bilpartijen in strakke glitterbikini’s en geschminkte kinderen in hun mooiste kleren; iedereen danst en geniet alsof zijn leven ervan afhangt. Na een weekend vol feest, goedkope rum en ongezond eten, zijn we vandaag toe aan een beetje rust. En een voedzame maaltijd. En laat deze heerlijke en gezonde burger (en natuurlijk een hangmat) nu precies zijn wat we nodig hebben om weer op te laden.

Falafel

Falafel is een Libanees gerecht gemaakt van gestampte kikkererwten en kruiden. Traditioneel worden er balletjes van gedraaid die vervolgens worden gefrituurd. In dit recept heb ik er een burger van gemaakt en bakken we deze in een klein laagje olie, waardoor ze een stuk minder vet zijn. Door falafel te combineren met een frisse yoghurtsaus en knapperige groenten heb je echt een hele fijne lunch of lichte avondmaaltijd te pakken, die minstens net zo heerlijk smaakt als de junkfood variant. Et vous savez quoi? Het pitabrood waar je de falafel in serveert houdt niet alleen je burger bij elkaar maar heeft nog een andere functie. De combinatie van granen met peulvruchten zorgt namelijk voor een effectievere opname van eiwitten en mineralen in het lichaam. Dus, erwtensoep met roggebrood, hummus met brood, dahl met naan - altijd een goede combinatie. De kikkererwten moeten trouwens een nachtje weken, dus vergeet dat niet op tijd te doen. En mocht je geen tahin in huis hebben, kan je er tzatziki bij serveren. Hopi bon!

Carnaval

---------------------------------

Falafelburger met tahin-yoghurtsaus

Ingrediënten, 2-3 personen als lunch of lichte avondmaaltijd, een (couscous)salade past hier perfect bij

Voor de falafel:

160 gram gedroogde kikkererwten, laat deze een nacht weken in water * ½ tl baking soda * 1 flinke tl gemalen korianderzaad * 1 flinke tl gemalen komijnzaad * flink bosje verse koriander (inclusief steeltjes), gehakt * ½ rode ui, gehakt * 1 teen knoflook, geperst * flinke snuf zout * om in te serveren: (volkoren)pitabrood

Voor de tahin-yoghurtsaus:

200 ml yoghurt * 1 el tahin (sesampasta) * 1 tl zout * ½ teen knoflook, geperst

Voor de tomatensalsa:

250 gram tomaten, ontdaan van kern en zaadjes, in kleine blokjes * ½ rode ui, fijngehakt * scheutje olijfolie * handje verse koriander, gehakt

Voor de komkommer in zuur:

¼ komkommer, in flinterdunne plakjes * flinke scheut azijn * 1 tl gedroogde chilipepers * snufje zout

Optioneel: rucola, rode bieten in plakjes en jalapeño pepers. Ook nodig: keukenmachine of blender

Bereiding

  1. Maak de falafel: doe alle ingrediënten voor de falafel in een kom en mix door elkaar. Doe vervolgens beetje bij beetje het mengsel in de keukenmachine en maal tot een pasta. Ga hiermee door totdat alles fijngemalen is (dit kan je geduld een beetje op de proef stellen), het mag nog wat korrelig zijn, maar het moet wel een geheel vormen. Zet het mengsel minstens een half uur in de koelkast en maak ondertussen de rest klaar.
  2. Maak de tahin-yoghurtsaus: roer alle ingrediënten voor de saus goed door de yoghurt. De saus smaakt misschien wat zout, maar dat past perfect in het geheel. Zet de saus in de koelkast. Doe voor de tomatensalsa de tomaten, ui en koriander in een kom en besprenkel met wat olijfolie. Maak de komkommer in zuur door de komkommer helemaal onder te dompelen in een laagje in azijn. Strooi er de chilipepers en zout overheen en laat even intrekken.
  3. Haal het falafelmengsel uit de koelkast en maak er burgers van, ongeveer de grootte van je pitabroodje. De burgers zijn ongekookt breekbaar dus behandel ze voorzichtig en gebruik bijvoorbeeld een spatel en vork om ze op te tillen en te draaien. Doe een laagje neutraal smakende olie in een koekenpan en laat deze goed heet worden. Leg de burgers er voorzichtig in en bak totdat ze goudbruin van buiten zijn (ongeveer 6-7 minuten). Bak ondertussen de pitabroodjes in de oven zodat deze net voor het serveren klaar zijn.
  4. Serveer de falafelburgers in de warme pitabroodjes, met lekker veel tahin-yoghurtsaus, zure komkommer, tomatensalsa en eventueel rucola, rode bieten en jalapeño pepers

De beste appel & perencrumble - zonder suiker, boter of bloem!

DSC06808

Stel je eens voor. Een toetje dat net zo lekker is als je grootmoeders appeltaart, maar dan gezond! Jep, het bestaat, en ik zal je er meer over vertellen. Toen ik me begon te verdiepen in de wereld van gezonde voeding, ontdekte ik ook de wereld van het veganisme. Er zijn dus echt best veel mensen die ervoor kiezen om helemaal geen dierlijke producten meer te eten of drinken. Toen ik het rijtje afging van alles wat je dan niet meer kan eten, dacht ik alleen maar wat verschrikkelijk! De hele dag kilo’s salade eten en af en toe een nootje of appel op zijn tijd. Maar ik had het bij het verkeerde eind. De mens is een creatief wezen en heeft zich ook in de veganistische keuken weer overtroffen. Resultaat: de mogelijkheden van eten zonder dierlijke producten zijn eindeloos. Met als klapper op de vuurpijl verrukkelijke toetjes waar geen boter, melk of eieren (en vaak ook geen oven) aan te pas hoeft te komen. Briljant toch?

Crumble

Ok, maar hoe dan? Nou, door ingrediënten op een heel nieuwe manier te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je van cashewnoten heerlijke room kan maken? En dat je kokosmelk kan opkloppen tot slagroom? Dat zeewiergelatine agar agar een perfecte vervanger is voor gewone gelatine? En zo zijn er nog veel meer leuke veganistische keukengeheimen. Maar de beste ontdekking vind ik toch wel dadels. Want oh, daar maak je lekkere toetjes mee! Deze appel-perencrumble is daar een goed voorbeeld van. Lichtzure appels en zachte peren in combinatie met kaneel, knapperige noten en zoete dadels. YUM! En dat dadels ook nog eens goed voor je zijn wordt eigenlijk bijna bijzaak (maar wil je er toch meer over lezen, kijk dan hier) na een hap van dit toetje. En omdat ik geen veganist ben - en ook niet in de planning heb om dit te worden, serveer ik het met een schepje crème fraîche. Zo heb je het beste van beide werelden.

DSC06776

DSC06805

Speciale dank aan keukenprinses Anouk voor het doorsturen van dit heerlijke recept. Oh, en is je interesse in veganistische toetjes gewekt? Bekijk dan eens de fijne blog Sweetly Raw. Geloof me, er gaat een wereld voor je open.

Bon appétit!

----------------------------------------

De beste appel & perencrumble - zonder suiker, boter of bloem!

Ingrediënten, voor 2 - 3 personen

Voor de crumble:

120 gram pecannoten * 60 gram walnoten * ongeveer 10 grote dadels (Medjool dadels zijn het lekkerst)

Voor de vulling:

2 lichtzure appels, geschild en in blokjes * 1 rijpe peer, geschild en in blokjes * 2 tl kaneel * handje rozijnen

Optioneel voor erbij, om het fris te maken: crème fraîche, slagroom, kwark, sorbetijs of kokosslagroom

Ook nodig: blender en 2 kleine of 1 medium ovenschaaltje

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de dadels een voor een in de blender en mix deze tot een pasta. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de crumble toe en mix totdat de noten grove kruimels zijn. Doe de helft van de crumble in de ovenschaal en druk deze licht aan, bewaar de rest in een aparte kom.
  2. Doe de helft van de appels en de halve peer in een blender en mix tot een moes. Schenk de moes in een kom en roer er vervolgens de overgebleven appel- en peerblokjes, kaneel en rozijnen doorheen.
  3. Verdeel de appel-peren vulling in de ovenschaal. Sprenkel vervolgens de overgebleven crumble eroverheen. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven totdat de crumble knapperig is. Serveer met crème fraîche of iets anders naar smaak. Dit toetje is trouwens ook lekker als ontbijt de volgende ochtend.

Fantastische dumplings met garnalen & pittige sojasaus

DSC06657bwZelf dumplings maken is een typisch geval van weinig moeite, groots effect. Ze zijn makkelijk te bereiden en geserveerd in een Chinees stoommandje zien ze er heel feestelijk uit. En niet onbelangrijk; ze smaken fantastisch! Laat je niet afschrikken door ingrediënten als wontonvellen of witte rijstazijn; alle ingrediënten voor deze heerlijke dumplings heb je in één bezoekje aan je buurt-toko (of een grote supermarkt) bij elkaar. De toko is trouwens sowieso een plek om zo nu en dan rond te struinen en je te vergapen aan alle bijzondere, ondefinieerbare producten in kleurrijke verpakkingen, de rommelige sfeer en verse groenten voor weinig geld.

DumplingDumplings kan je frituren of stomen. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om ze te stomen, op die manier zijn ze licht verteerbaar en een stuk gezonder. De pakketjes zijn gevuld met heerlijke ingrediënten als garnalen, knoflook, gember en koriander, die zorgen voor een explosie van bijzondere smaken - en zijn uiteraard heel goed voor je. Als je het leuk vindt om meer te weten over de invloed van voeding op je gezondheid, kijk dan hier. Deze heerlijke hapjes zijn ideaal om te serveren als voorgerecht, of als lichte lunch of diner.

DSC06650bwIk kon helaas  geen Chinees stoommandje vinden op Aruba, maar mocht je er één tegen het lijf lopen; koop hem! Ze kosten bijna niks, zien er leuk uit en zijn ideaal om mee te stomen. Stomen is een fantastische manier om groenten, kip en vis te bereiden. Door ingrediënten te stomen blijven vitamines, mineralen en belangrijke fytonutriënten beter behouden. Gestoomde vis en kip blijven sappig en gestoomde groenten behouden meer geur, kleur en blijven knapperig. De hoogste tijd dus, om het stomen nieuw leven in te blazen.

DSC06695bw-----------------------------------------------------------

Fantastische dumplings met garnalen & pittige sojasaus

Ingrediënten, voor 12 stuks

Voor de dumplings:

200 gram voorgekookte garnalen, zonder staart * 12 wontonvellen * 1 tl sesamolie * klein bosje koriander, in stukken gescheurd * stukje gember (ongeveer 1 cm), fijngehakt * 1 teentje knoflook, fijngehakt * klein scheutje olie

Voor de pittige sojasaus:

60 ml light (= met minder zout) soja saus * 60 ml witte rijstazijn * 2 eetlepels olie, neutraal van smaak * ½ tot 1 rode chilipeper (afhankelijk van hoe scherp je het wilt maken), fijngehakt * 2 bosuitjes, in dunne plakjes

Ook nodig: staafmixer of blender en optioneel een (Chinees) stoommandje

Bereiding

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Doe de garnalen, sesamolie, koriander, gember en knoflook in een blender en mix tot een geheel. Het is niet erg als er nog wat grove stukken garnaal inzitten. Leg de wonton vellen op tafel en schep er steeds een klein beetje van het garnalenmengsel in. Maak met je vinger de zijkanten van de wontonvellen een beetje nat en vouw ze vervolgens schuin dicht. Goed aandrukken zodat de vellen goed op elkaar plakken, en 10 minuten laten drogen.
  2. Maak de pittige saus: meng in een kommetje de sojasaus, rijstazijn, olie en chilipepers. Strijk een klein beetje olie over de onderkant van de dumplings zodat ze niet aan het stoommandje plakken. Stoom de dumplings ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat ze zacht zijn. Mocht je geen stoommandje hebben, dan kan je ze ook direct in het kokende water leggen (je hebt wel kans dat er water in de dumplings komt), dan zijn ze na ongeveer 5 minuten klaar, als ze boven komen drijven. Serveer direct met de pittige saus en de bosuitjes!

Gepocheerde eieren (die écht lukken) met gegrilde kerstomaatjes en avocado

DSC065844

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb jarenlang een haat-liefde verhouding gehad met gepocheerde eieren. Ik vind ze namelijk heel erg lekker en bestel ze bijna altijd als ze ergens op het menu staan. Maar het zelf maken van deze meesterwerkjes leverde bij mij iedere keer grote frustratie op. Hoe hard ik ook in dat kokende water roerde om een mooie draaikolk te maken, of ik nu wel of geen azijn toevoegde, meestal eindigde mijn poging om gepocheerde eieren te maken in een grote pan water met allemaal losse stukjes eiwit, en dus niet iets wat in de verste verte op een gepocheerd ei leek. Eigenlijk had ik al geaccepteerd dat het maken van een perfect gepocheerd ei niet voor mij was weggelegd, totdat held Jamie Oliver in een tv-programma een geweldig trucje liet zien. En inderdaad, vanaf dat moment is het nooit meer misgegaan. Dit is echt mijn perfecte weekend ontbijt; heerlijk, gezond en makkelijk. En met Valentijnsdag in het vooruitzicht (het moet toch even genoemd worden) leek een ontbijtje op bed me wel een romantisch begin van de dag!

           Collage2

Ok, zo werkt het dus: men neme een theekopje. Snijd een stuk vershoudfolie af, groter dan de oppervlakte van het kopje. Leg de folie op het kopje, en duw met je vingers de folie een beetje naar beneden zodat er een kuiltje ontstaat. Breek een ei boven het kuiltje. Pak vervolgens voorzichtig de randen van de folie en draai deze rond, zodat het ei helemaal is ingewikkeld. Doe het pakketje meteen in kokend water, ongeveer 3-4 minuten totdat het eiwit is gestold maar het eigeel nog zacht is.

DSC06595

-------------------------------------------

Gepocheerde eieren (die écht lukken) met gegrilde kerstomaatjes en avocado

Ingrediënten, voor 2 personen

2 grote, biologische eieren * 1 rijpe avocado * trosje kerstomaten * scheutje olijfolie * knapperig (zuurdesem)brood * zeezout en peper naar smaak * vershoudfolie

Bereiding

  1. Zet de oven op grillstand. Doe de kerstomaatjes (met steeltjes en al) in een ovenschaal, besprenkel ze met wat olijfolie en zeezout. Zet ze ongeveer 5 minuten onder de gril, totdat ze helemaal zacht zijn van binnen. Halveer de avocado, schep het vruchtvlees eruit en prak het grof met een vork en breng op smaak met een beetje zeezout
  2. Breng een grote pan water aan de kook. Zet twee kopjes klaar, snijd een stuk vershoudfolie af en leg deze over de kopjes. Duw de folie iets naar beneden zodat er een kuiltje ontstaat. Breek een ei in het kuiltje, draai het folie goed dicht en leg het pakketje voorzichtig in het kokende water. Haal het pakketje er na ongeveer  3-4 minuten uit (het is niet erg als er wat water in is gekomen, verwijder voorzichtig de vershoudfolie, et voilà, een gepocheerd ei! Snijd een stuk van het brood, beleg deze met een dikke laag avocado, leg het ei er voorzichtig op en serveer de kerstomaatjes erbij.

Gepocheerde eieren