Crostini met doperwten, feta & munt hummus

DSC04388bw

Dit supersimpele recept is in korte tijd uitgegroeid tot absolute een huisklassieker. Bij een BBQ, tijdens een borrel of gewoon als lunch..er is altijd wel een reden om deze heerlijke crostini’s met doperwten hummus te maken. Sommige combinaties zijn gewoonweg fantastisch; knapperige, lichtzoete doperwten gecombineerd met zoute, romige feta is al heerlijk - maar de toevoeging van citroen & verse munt maakt het fris, sprankelend en zo zonnig als een eerste lentedag. En zoals de meeste van mijn favoriete gerechten; het kost weinig tijd, nog minder moeite en het is niet alleen goed voor je smaakpapillen, maar ook voor je lichaam! Doperwten zijn namelijk een uitstekende bron van vitamine C en K en mineralen zoals foliumzuur, ijzer, kalium en zink. Wil je meer weten over de Wondere Wereld van voeding? Neem hier een kijkje!

DSC04304bw

Mijn lief wordt soms een beetje meegesleurd in mijn kookgekte. Het komt regelmatig voor dat onze koelkast zo vol zit met eten dat zijn versgekochte biertjes er niet meer bijpassen (en koud bier is toch wel een van de eerste levensbehoeften van de gemiddelde man). Dat hij met laptop en al naar de slaapkamer moet verhuizen omdat ik de keukentafel nodig heb om pizzadeeg op uit te rollen, of dat we niet naar het strand kunnen omdat ik eerst een nieuw gerecht wil uitproberen. Hebben jullie al medelijden? Dat is natuurlijk he-le-maal nergens voor nodig! Want de andere kant van de medaille is dat hij bijna iedere dag eten krijgt dat met alle liefde en aandacht is klaargemaakt. Dus eigenlijk is hij best heel blij met mijn hobby. Voor dit recept was hij zelfs bereid op de foto te gaan, om aan jullie te laten zien hoe lekker het is. Een gezicht dat boekdelen spreekt, een foto die meer zegt dan 1000 woorden...dat dus.

[gallery type="rectangular" ids="357,358,356"]

Crostini met doperwten, feta & munt hummus

Ingrediënten

Voor de hummus:

150 gram doperwten, vers of ingevroren (wel even laten ontdooien) * 100 gram feta, verkruimeld * bosje munt * scheutje olijfolie * snufje zout (optioneel want de feta is al vrij zout) * sap van een halve citroen (en extra naar smaak)

Voor de crostini:

Olijfolie * een paar plakken stevig brood van goede kwaliteit (zuurdesem is heerlijk)

Ook nodig: blender of keukenmachine

Bereiding

  1. Zet je oven op grilstand en sprenkel wat olijfolie over het brood aan beide kanten. Leg de plakken brood onder de gril en maak ondertussen de doperwten hummus. Draai het brood om als de bovenkant knapperig is. Hou het goed in de gaten zodat het niet aanbrandt.
  2. Blancheer de doperwten door ze ongeveer 1 minuut in kokend water te dompelen. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de hummus in de blender, en mix tot een geheel. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, er mogen nog best wat doperwten en stukken feta zichtbaar zijn.
  3. Proef de dip en voeg naar smaak nog wat extra munt, citroen of zout toe. Smeer de hummus op het knapperige brood of serveer het brood erbij en gebruik het als dip

Oh, c'est joli! Gegrilde asperges met rucola-walnoten pesto

DSC05184bw

Soms kan ik echt verliefd worden op eten! Toen ik gisteren door de supermarkt liep en mijn oog liet vallen op een bos prachtige donkerpaarse asperges wist ik het meteen; die zijn voor mij. Ik heb in mijn leven nog nooit paarse asperges gezien, sterker nog, ik was me er niet eens van bewust dat ze bestonden. Maar oh, wat zijn ze mooi, zeker in combinatie met hun ‘klassiekere’ broertjes de groene asperges. Dus daar moest ik dan ook maar meteen een bos van kopen (ik was bijna in staat om paars-groene asperges in een vaas op de eettafel te zetten, ahum). Resultaat: een koelkast vol asperges en een zoektocht naar de beste recepten om ze klaar te maken. Na het overwegen van de meest extravagante combinaties, besloot ik toch weer terug te vallen op mijn oude vertrouwde, altijd-een-winnaar-recept voor gegrilde asperges met zelfgemaakte rucolapesto. Helaas liggen paarse asperges niet altijd in de schappen van je plaatselijke supermarkt, dus alleen groene asperges gebruiken oogt misschien iets minder spectaculair, maar is wel net zo lekker.

DSC05100bw

Door groene asperges kort te grillen blijven ze knapperig en ontwikkelen ze een ‘nootachtige’ smaak die subtiel en gewoonweg goddelijk is. Gedrenkt in een beetje goede olijfolie en wat grove zeezout zijn ze al heerlijk, heel veel meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Toch is de kruidige rucolapesto echt een toevoeging en alle zomerse smaken in dit recept vullen elkaar perfect aan. Ook niet onbelangrijk; dit recept is een cadeautje voor je lichaam. Asperges zitten boordevol vitaminen en mineralen, walnoten bevatten heel veel anti-oxidanten en olijfolie zorgt ervoor dat je je dagelijkse portie gezonde vetzuren binnenkrijgt. Meer weten? Lees hier meer over de Wondere Wereld van voeding.

aspergesbwDe combinatie van gerookte zalm en asperges blijft onovertroffen. En als je er knapperig stokbrood bij serveert (die je kan dippen in de overgebleven pesto) zet je in een handomdraai een zinderende zomerse lunch of diner op tafel. Ik was alleen thuis toen ik besloot dit recept te maken, maar dat weerhield me er niet van om een feestelijk diner-a-une met mezelf te hebben. De tafel buiten was mooi gedekt, er stond een koud glas witte wijn & een bord gegrilde asperges op me te wachten, en ik voelde me best een beetje - trotsDat ik helemaal niemand anders nodig had om er een feestje van te maken. Echt waar, een date met jezelf is zo nu en dan best leuk.

Ps. op Aruba hebben we regelmatig Bring Your Own barbecues op het strand - ja, het leven op een tropisch eiland is zwaar. Ik neem dan vaak groene asperges en zelfgemaakte rucola pesto mee. Gril de asperges een paar minuten op de barbecue en schep er de pesto overheen. Dan is het slechts nog een kwestie van zo snel mogelijk jouw deel van de buit opeisen want ze blijven nooit lang liggen.

---------------------------------

Ingrediënten, 2 personen

250 gram groene (en evt. paarse) asperges * 80 ml olijfolie * ca. 20 gram rucola * paar blaadjes basilicum * sap van een halve citroen * 1 teentje knoflook, in stukken * 20 gram gepelde walnoten * peper & zout * optioneel voor erbij: gerookte zalm, partjes citroen, wat extra rucola en stokbrood

Ook nodig: staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Was de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Vet vervolgens een bakplaat in met wat olijfolie en leg de asperges op deze bakplaat. Bestrijk de bovenzijde van de asperges ook met een beetje olijfolie.
  2. Maak de rucolapesto. Pureer hiervoor de rucola met de walnoten, basilicumblaadjes, citroensap en de knoflook met een staafmixer (of keukenmachine) en voeg tijdens het pureren de olijfolie toe. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de grill van de oven voor.  Plaats de bakplaat met de asperges onder de hete grill en rooster de asperges ongeveer 5 minuten. Draai de asperges dan om en rooster deze nogmaals ongeveer 5 minuten totdat ze beetgaar zijn. Haal de asperges uit de oven en schep wat rucolapesto over de asperges. Leg ze op een bord met wat rucola, de gerookte zalm en partjes citroen. Serveer met stokbrood en de overgebleven pesto.

Ode aan de herfst: risotto met geitenkaas, salie en geroosterde pompoen

DSC05072bw

Ik woon sinds deze week al negen maanden op Aruba. Een cliché, maar wat vliegt de tijd toch als je het naar je zin hebt! Het leven op Aruba is heerlijk - geen dikke truien, koude seizoenen, verwarming en ik heb het al negen maanden niet koud gehad! En dat bevalt me uitermate goed. Toch betrapte ik mezelf er laatst op dat ik opeens hopeloos verlangde naar een koude, druilerige herfstzondag. Je weet wel; dat het zulk angstaanjagend slecht weer is dat je de hele dag binnen blijft onder een gebreide deken zonder dat je je daar schuldig over hoeft te voelen, want ‘hey, het is immers hondenweer’. De komende maanden zitten we nog op Aruba dus die druilerige herfstzondagen zullen nog even moet wachten. Strand en palmbomen it is!

DSC05017bw

Toen ik gisteren in de supermarkt deze oh-zo-prachtige mini pompoenen tegen het lijf liep was ik op slag verliefd! Sowieso heb ik een zwak voor alles wat ‘mini’ is, maar deze pompoenen zijn ook nog eens de ultieme belichaming van een druilerige herfstdag. En ze zijn zo mooi en zoet, heel goed voor je (lees hier meer over waarom pompoen een absolute topper is voor je lichaam) en er zijn zoveel lekkere dingen die je met pompoen kan maken! Deze risotto is mijn absolute favoriet; de zoete smaak van pompoen, romige geitenkaas en de knapperige salie (als je salie bakt in olijfolie is het een geheel nieuwe ervaring, echt waar) – je mag me ervoor wakker maken. En tijdens het eten waande ik me toch heel even in Nederland, op een druilerige herfstzondag. En dat voelde goed!

DSC05032bw[gallery type="rectangular" ids="228,230,229"]

Als het je lukt om mini pompoenen te vinden kan je de zaden verwijderen en ze in hun geheel roosteren in de oven zodat je ze kan vullen met de risotto – wat er natuurlijk uitermate schattig uitziet en zeker indruk maakt op vrienden en familie. Ik was wel even vergeten dat pompoen niet zo makkelijk uit te hollen is, wat resulteerde in gevaarlijke taferelen met een keukenmes. Gelukkig bood vriendlief - die angstvallig toekeek naar mijn gevecht met de pompoen - aan om even te helpen en was de klus alsnog vrij snel geklaard.

DSC05078bw

-----------------

Ingrediënten, voor 2 flinke eters

1 kleine pompoen, ontdaan van zaden * klein bosje salie * ca. 75 gram zachte geitenkaas * ca. 1 liter goede kwaliteit groentebouillon * olijfolie * klontje boter * 2 sjalotjes, fijngesnipperd * 1 teentje knoflook, fijngehakt * 200 g risottorijst * 1 glas droge witte wijn * versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de pompoen in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Doe de plakken pompoen in een ovenschaal en besprenkel ze met wat zeezout, peper en olijfolie. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de buitenkant goudbruin is, en de binnenkant zacht.2. Maak ondertussen de risotto; verhit de bouillon. Verhit in een andere pan een scheut olijfolie en fruit de sjalotjes, de knoflook 10 minuten op heel laag vuur zonder het te laten verkleuren. Voeg de rijst toe wanneer de groenten zacht zijn en zet het vuur hoger.
  2. Bak de rijst al roerend ongeveer een minuut tot hij glazig is. Voeg er al roerend de wijn door.
  3. Schep de eerste lepel bouillon met een snufje zout bij de rijst wanneer de wijn ingekookt is. Zet het vuur laag zodat de rijst niet te snel aan de buitenkant gaar wordt. Blijf bouillon toevoegen en blijf roeren (op die manier masseer je het romige zetmeel uit de rijst). Laat iedere lepel bouillon opnemen voor je er de volgende bij schept. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  4. Proef de rijst: hij moet zacht zijn maar nog wel beet hebben. Haal de pan van het vuur en roer er de boter en de Parmezaanse kaas door. Doe een deksel op de pan en laat het 2 minuten staan zodat hij extra romig en glad wordt.
  5. Laat in een koekenpan een scheut olijfolie warm worden. Voeg er vervolgens de salie aan toe en laat deze in ongeveer 1 minuut knapperig worden. Haal vervolgens de salie uit de pan en snij in grove stukken (laat nog een paar blaadjes over voor de garnering). Voeg deze samen met de overgebleven salie-olie uit de pan en de stukken pompoen toe aan de risotto.
  6. Serveer de risotto op een bord of in een geroosterde pompoen. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en leg er nog een paar knapperige salieblaadjes bovenop als garnering.

Eet de risotto meteen op nu hij nog warm en romig is. Een simpele veldsla met geroosterde pompoenpitten past hier perfect bij!

Noot: als je graag de risotto wilt serveren in een (mini) pompoen kan je die er extra bijkopen. Verwijder het ‘kapje’ aan de bovenkant en schep vervolgens de zaden eruit. Leg hem ongeveer 45 tot 60 minuten in zijn geheel in de oven, totdat hij zacht is van binnen.

Kruidige Udon Noodles met Shii-take & knapperige tofu

DSC04202bw4

Iedere dinsdag en donderdag ontvlucht ik de Arubaanse hitte door me de hele dag op te sluiten in de bibliotheek van Oranjestad, waar de airco zo hard aanstaat dat ik een trui, sokken en een thermoskan thee moet meenemen om mezelf warm te houden. Aan mijn vaste tafeltje in de studiezaal ontdek ik tijdens mijn studie over Natuurvoeding steeds opnieuw hoe belangrijk de juiste voeding is voor welzijn van lichaam, en daarmee ook je geest. Gisteren stond het hoofdstuk over ‘vlees’ in de planning, en de invloed die de bio-industrie heeft op het milieu. Wees niet bang; dit is niet het begin van een vermoeiend betoog over waarom we met zijn allen echt moeten overstappen op het eten van tofu en vegaburgers. Maar toch moest ik weer even slikken en overwoog ik voor de zoveelste keer om vegetariër te worden. Dat gaat niet gebeuren, dat weet ik ondertussen. Maar ik ben de laatste jaren wel aanzienlijk minder vlees gaan eten. En doordat ik minder vlees eet, vind ik het geen probleem om extra te investeren voor een biologische biefstuk of lamsbout. En het mooiste is; als je begint met vegetarisch koken ontdek je vanzelf hoeveel waanzinnig lekkere gerechten er bestaan waar vlees eigenlijk niets aan toevoegt.

DSC04181bw DSC04185bwDit heerlijke recept met noodles en tofu is een perfect voorbeeld; zo smaakvol en verassend dat zelfs de grootste carnivoor zou vergeten dat er geen vlees inzit. En ja, tofu heeft een wat stoffig imago, ik had er ook mijn bedenkingen bij toen ik het een aantal jaren geleden voor het eerst probeerde. Maar als je het in blokjes snijdt en knapperig bakt in goede olie is het echt een heerlijke toevoeging aan je gerecht. Daarnaast zit dit gerecht boordevol –ultieme goedheid- voor je lichaam, met super-ingrediënten als kokosmelk, kurkuma, tofu en gember.

Dat ons lichaam dagelijks vlees nodig zou hebben om goed te kunnen functioneren is ondertussen een bewezen fabeltje. Noten, soya en andere vleesvervangers bevatten voldoende eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer om je lichaam gezond en fit te houden zonder vlees.

DSC04204bw

Terwijl ik dit schrijf komen de heerlijke geuren uit de keuken me al tegemoet; hoogste tijd voor noodles met een glas wijn op de bank en onze nieuwe televisie verslaving Game of Thrones.

Proost! Op het leven, lekker eten het eten van minder vlees

--------------------

Kruidige Udon Noodles met Shii-take & knapperige tofu

Ingrediënten, voor 2 personen

Voor de kruidenpasta:

1 cm verse gember, geschild * 1 stengel citroengras, in stukken gesneden * 1 rode chilipeper * 2 sjalotjes, fijngesneden * 1 teentje knoflook * ½ theelepel kurkuma * Snufje zout * 1-2 eetlepels arachide-olie

Voor de saus:

200 ml kokosmelk * 75 ml groentebouillon

Voor de noodles:

Arachide-olie om te bakken * 75 gram verse tofu, gedroogd op keukenpapier en in blokjes gesneden * 10 shii-take champignons * 100 gram peultjes * 200 gram Udon noodles (of een andere noodle soort)

Voor de garnering:

Verse koriander blaadjes * limoen partjes * gemalen pinda’s

Ook nodig: keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  2. Plaats ondertussen voor de kruidenpasta alle bijbehorende ingrediënten, behalve de olie, in de keukenmachine en mix het geheel terwijl je de olie er langzaam doorheen giet tot een egale pasta
  3. Zet een pan op matig vuur, voeg de kruidenpasta toe en bak deze gedurende 2-3 minuten
  4. Voeg vervolgens de kokosmelk en de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 5 minuten doorsudderen
  5. Vul een koekenpanpan tot halverwege met olie en zet deze op hoog vuur. Voeg zodra de olie goed heet is (belangrijk!) de tofublokjes toe en bak deze in ongeveer 4 minuten knapperig en goudbruin. Schep de blokjes vervolgens met een lepel uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier
  6. Bak vervolgens de shitake champignons in de pan met olie totdat ze zacht zijn
  7. Voeg vervolgens de shii-take champignons, noodles en peultjes toe aan de saus en mix het geheel. Verdeel de noodles en de saus in kommen, leg er de tofublokjes op en garneer met verse koriander, limoen en gemalen pinda’s